Ny Oslo-biskop splitter regjeringen

Bak lukkede dører - med statsminister Kjell Magne Bondevik bokstavelig talt på gangen - har striden om hvem som skulle bli ny Oslo-biskop bragt regjeringssamarbeidet på randen av sammenbrudd. Vrakingen av statsministerens fetter Odd Bondevik til fordel for tidligere Senterpartileder Gunnar Stålsett har fått det til å koke i Krf.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det faktum at den ene bispekandidaten er statsministerens fetter kunne veltet hele regjeringen. Krf-leder Valgerd Svarstad Haugland er rasende for at Sp og Venstre utnyttet

Kjell Magne Bondeviks inhabilitet til å vrake fetteren til tross for at Odd Bondevik hadde samlet bredeste kirkelige votum.

Mens skuffelsen lyste av kirkeminister Jon Lilletun (KrF) i går, hadde kulturminister og fungerende statsminister Anne Enger Lahnstein problemer med å skjule gleden og stoltheten.

For i går vant hun en stor seier. For Lilletun og KrF var nederlaget tilsvarende bittert. Bak gårdsdagens bispeutnevnelse ligger et politisk drama som satte regjeringens liv på spill. Et spill som regjeringsjefen var tvunget til å bivåne fra sidelinjen.

- De har brukt det faktum at de to er fettere for det det er verdt. De har brukt makten si. Det er makten som rår - også i regjeringen, sier Svarstad Haugland til Dagbladet.

KrF-lederen sier rett ut at regjeringens liv var i fare:

Alle måtte gått

- Jon Lilletun kommer ikke til å gå av, og det er jeg glad for. Hadde han gått av, hadde vi gått alle sammen. Men trepartiregjeringen har for mye verdifullt å få gjort framover, til at dette var en sak å gå på, sier hun.

Det var mye innestengt aggresjon bak KrF-lederens myke maske etter at partiet hadde lidd nederlag i bispeutnevnelsen fredag.

- Ja, jeg har en god del aggresjon inne i meg. Jeg får gå en lang tur, sier hun.

Truer Sp og Venstre

Svarstad Haugland innrømmer at saken har skadet det gode samarbeidsklimaet. Nå truer hun sine regjeringespartnere:

- Dette er det tøffeste saken i regjeringen til nå. Jeg kommer ikke til å være så ettergivende etter dette, sier hun.

Det er uhyre sjelden saker i regjeringen blir avgjort ved åpen votering i statsråd. Det skjedde i går.

De åtte KrF-statsrådene støttet innstillingen fra fagstatsråd Jon Lilletun om Odd Bondevik.

Ni statsråder fra Senterpartiet og Venstre støttet Gunnar Stålsett. Ved siden av statsministeren deltok heller ikke Guro Fjellanger fordi hun står utenfor statskirken.

Kleppa og Restad tvilte

Men utfallet var åpent helt til regeringskonferansen torsdag. Dagbladet vet at Sp-statsrådene Magnhild Meltveit Kleppa og Gudmund Restad var sterkt i tvil. Hadde de gått inn for Odd Bondevik, hadde det blitt resultatet.

Ikke siden 1968 har en kirkeminster blitt satt til side av et flertall i regjeringen ved en bispeutnevnelse. Den gang ble Per Lønning utnevnt som biskop i Borg bispedømme, til tross for at kirkestatsråd Kjell Bondevik ville ha Bjarne O. Veider.

Den gangen var det i en Senterparti-ledet regjering. Denne gangen skjedde det til overmål i en KrF-ledet regjering.

Da kirke- og undervisningsminister Jon Lilletun torsdag så hvor landet lå kunne han ha valgt å bøye av for flertallet og gå til Kongen i statsråd med innstilling på Gunnar Stålsett.

Tung dag

Men Lilletun valgte å gå inn i nederlaget med åpne øyne.

- For meg er dette en kirkepolitisk prinsippsak. Det ville være feil av meg å endre min innstilling til regjeringen. Det sier noe om den vekten jeg legger på saken. Hvis jeg hadde endret innstiling, ville jeg sopt det under teppet, sier Lilletun.

Han la ikke skjul på at nederlaget er stort.

- Ja, det er en tung dag, sier Lilletun, som legger til:

- Men vi har kommet til denne regjeringen har mer å den skulle gjort og denne kirkestatsråden har mer han skulle gjort.

Men etter det historiske statsråd i går dro fungerende statsminister Anne Enger Lahnstein og kirkeminister Jon Lilletun sammen til Teologisk fakultet for å gratulere den nye biskopen.

<B>BEHERSKET GLEDE:</B> Kirkeminister Jon Lilletun (til høyre) gledet seg bare betinget over utnevnelsen av Gunnar Stålsett. Selv ville han ha samme mann som kirken - Odd Bondevik.