Hemmelig dokumentarfilm om Brett Kavanaugh

Ny overgrepsanklage

En ny dokumentarfilm har i all hemmelighet gravd videre i overgrepsanklagene mot den amerikanske høyesterettsdommeren Brett Kavanaugh.

SINT: Nåværende høyesterettsdommer Brett Kavanaugh var åpenlyst rasende da han under senatshøringene i 2018 avviste anklagene om at han hadde begått seksuelle overgrep. Foto: REUTERS/Jim Bourg
SINT: Nåværende høyesterettsdommer Brett Kavanaugh var åpenlyst rasende da han under senatshøringene i 2018 avviste anklagene om at han hadde begått seksuelle overgrep. Foto: REUTERS/Jim Bourg Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Den nye dokumentarfilmen, «Justice», er laget i all hemmelighet av regissøren Doug Liman. Fredag kveld ble den vist for første gang, som en overraskelse for publikum på den kjente Sundance Film Festival i Park City i Utah.

Den tar for seg overgrepsanklagene som kom mot Brett Kavanaugh da daværende president Donald Trump i 2018 nominerte ham til å bli ny høyesterettsdommer.

STERKT: Psykologiprofessoren Christine Blasey Ford måtte legge ut om detaljer rundt overgrepet hun anklager Brett Kavanaugh for. Dette under en høring i Senatet 27. september. Brett Kavanaugh er blitt nominert til ny høyesterettsdommer av USAs president Donald Trump. Video: CNN Vis mer

Filmen skaper allerede bølger fordi den inneholder minst én ny overgrepsanklage. Den er også svært kritisk til den raske etterforskningen FBI foretok av anklagene, melder en rekke amerikanske medier - blant annet AP, Washington Post og Huffington Post.

Følelsesladd

Hele prosjektet har vært omgitt av voldsomt hemmelighold og var en overraskelse på programmet under den prestisjefylte filmfestivalen, melder Rolling Stone.

OPPRØRT: Brett Kavanaugh brøt sammen under høringen i Senatet, en høring hvor han måtte svare på overgrepsanklager framsatt av psykologiprofessor Christine Blasey Ford. Video: CNN Vis mer

Regissøren bak filmen, er blant annet kjent for å ha regissert filmer som «The Bourne Identity» og «Mr. & Mrs. Smith». Dette er hans første dokumentarfilm.

Høringene i Senatet i 2018 da Kavanaugh skulle godkjennes, skapte voldsomme bølger. Den nåværende professoren Christine Blasey Ford sa i et svært følelsesladd vitnemål at Kavanaugh begikk et voldelig, seksuelt overgrep mot henne da han var beruset på en fest mens de var tenåringer på 1980-tallet.

Kavanaugh svarte i et sint og tårevått vitnemål at han ikke hadde gjort det han ble anklaget for. Til slutt ble han godkjent med liten margin i Senatet. Dermed fikk han jobben som høyesterettsdommer på livstid.

Ny anklage

Også en annen kvinne, Deborah Ramirez, kom fram med anklager mot Kavanaugh. Hun sa til The New Yorker at Kavanaugh på et tidspunkt skjøvet penisen sin mot henne. Det skal ha skjedd på en hybel mens de var studenter på eliteuniversitetet Yale. Seinere sa sju andre personer at de hadde hørt om hendelsen allerede før Kavanaugh fikk en annen føderal dommerposisjon, ifølge The New York Times.

VIL STOPPE KAVANAUGH: Komikeren Amy Schumer var en av dem som ble ført vekt av politiet etter å ha demonstrert mot høyesterettskandidat Brett Kavanaugh. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer

Under arbeidet med dokumentarfilmen har Liman fått tilgang til et lydopptak med en annen medstudent av Kavanaugh og Ramirez, Max Stier.

Stier er nå toppsjef for nonprofit-organisasjonen Partnership for Public Service.

I opptaket forteller Stier om en hendelse, som skal ha skjedd da han bodde i samme hybelhus som Kavanaugh. Han sier at han så Kavanaugh blotte penisen sin til en annen ung kvinne. Deretter skal angivelig vennene hans ha skjøvet penisen hans inn i hånden hennes. Kvinnen, som var førsteårsstudent, skal ha vært svært beruset og ønsker ikke å få navnet sitt offentliggjort, ifølge filmskaperne.

- Håper på raseri

- Jeg håper dette utløser raseri. Jeg håper dette utløser handling. Jeg håper det utløser ytterligere etterforskninger med ordentlige fullmakter, sa filmens produsent, Amy Herdy, under et arrangement etter filmvisningen, ifølge The Guardian.

Kavanaugh selv har avvist alle anklagene. Han takket også nei til å delta i denne dokumentarfilmen.

Ramirez er selv intervjuet i filmen, men ikke Ford. I tillegg inneholder den en rekke intervjuer med journalister, advokater, psykologer og folk som kjente Ramirez og Ford.

- Dette var en type film hvor folk var livredde. Folk som valgte å delta i denne filmen, er helter, sier Liman etter festival-visningen.

FBI-etterforskning

Filmen beskriver også hvordan advokatene til Ramirez tok kontakt med daværende republikansk senator Jeff Flake. Han var involvert i senatshøringene for Kavanaugh. De ga Flake informasjon om anklagene fra Ramirez, og Flake fikk utsatt prosessen med en uke og insisterte på en FBI-etterforskning.

Men filmen avdekker så hvordan FBI ikke avhørte mange av vitnene som advokatene til Ramirez foreslo. De avhørte heller ikke Stier om hans vitneobservasjon av en annen kvinne.

Filmskaperne forteller også at de snakket med andre personer som hadde anklager mot Kavanaugh.

- Vi snakket med folk som hadde andre anklager, og vi var veldig forsiktige og nøye. Det var ikke det at vi ikke tror på dem, men historiene som dere ser her, er de vi har vært i stand til å underbygge, sier Herdy, ifølge The Guardian.

Hun bekrefter også at filmskaperne har mottatt enda flere tips om anklager mot Kavanaugh så snart det ble kjent at filmen «Justice» skulle. vises på Sundance Film Festival. Hun mener disse nye opplysningene kan bety at det kan bli aktuelt å utvide og redigere om filmen på nytt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer