Japan

Ny øy etter vulkanutbrudd

Den nye øya sør for Tokyo kan gi Japan større territorie, men det vil trolig ikke vare lenge.

NY ØY: Etter et undersjøisk vulkanutbrudd ble det dannet en ny øy formet som en halvmåne utenfor Japan. Foto: Den japanske kystvakten
NY ØY: Etter et undersjøisk vulkanutbrudd ble det dannet en ny øy formet som en halvmåne utenfor Japan. Foto: Den japanske kystvakten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De over seks tusen øyene som utgjør den japanske øygruppen har nå fått ett nytt tilskudd. Forskere opplyser at et undersjøisk vulkanutbrudd 1200 kilometer sør for Tokyo har skapt en ny landmasse.

Japans kystvakt sier at den nye øya er halvmåneformet, med en diameter på rundt én kilometer, skriver The Guardian.

Men hvis man ser på liknende hendelser, kan livet til øya bli kortvarig.

Mye vil avhenge av hva øya er dannet av. Aske og andre stoffer vil neppe kunne motstå det konstante trykke fra bølgene. Likevel kan vulkansk aktivitet produsere lavastrømmer som til slutt danner et mer holdbart hardt skall, opplyser The Guardian.

Den nye øya ble dannet i Stillehavet og ligger omtrent 50 kilometer sør for Minami Ioto.

Øyer dannet på liknende måte i området i 1904, 1914 og 1986 forsvant alle på grunn av erosjon.

I 2013 ga flere uker med vulkansk aktivitet opphav til en øy som fusjonerte med en eksisterende øy, Nishinoshima. Den fikk da en stund likhetstrekk til tegneseriehunden Snoopy.

Japans meteorologiske institutt mener det siste utbruddet, som begynte seint i forrige uke, kan fortsette. De har derfor advart om røyk og store mengder aske i nærliggende farvann, ifølge avisa Mainichi Shimbun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer