Ny pakistansk atomprøve i vente

Pakistans regjering innførte i dag unntaktstilstand over hele landet, samtidig som internasjonale medier meldte at landet forbereder en ny kjernefysisk prøvesprenging. Opposisjonsleder Benazir Bhutto spådde at pakistanerne må betale en høy pris for å ha trosset verdensopinionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Muhammad Rafiq Tarar sendte sent i går norsk tid ut en proklamasjon, der han opphevet de vanlige borgerrettene og satte domstolenes arbeid ut av kraft inntil videre. Bankene fikk ordre om å holde stengt i dag, og all valutaveksling ble forbudt.

Dette ble ifølge observatører gjort for å avverge panikksalg av og spekulasjon mot den pakistanske rupi, etter at USA varslet økonomiske straffetiltak mot Pakistan. Amerikanerne er rasende over at pakistanerne i går prøvesprengte fem kjernefysiske ladninger.

Forberedelser

Amerikanske spionsatellitter skal ifølge fjernsynskanalen CNN ha tatt bilder av et skytefelt i Pakistan, der det i går så ut til at en innretning var blitt firt ned i en sjakt i bakken og deretter dekket med betong. Innretningen kan være nok en atomladning som skal prøvesprenges.

Pakistans statsminister Nawaz Sharif hevder at Indias prøvesprenginger for to uker siden gjorde det nødvendig for pakistanerne å svare med samme mynt. Det ble enda mer maktpåliggende å komme med

Men opposisjonsleder Benazir Bhutto sa at torsdagens prøvesprenging var en dumhet som et klart svar, da verden unnlot å reagere sterkt nok på indernes opptreden, sa Sharif. pakistanerne vil måtte betale dyrt for.

- Folk er nok glade og stolte nå. Men gleden vil bli fulgt av usikkerhet. Vi er en forgjeldet nasjon, og vi har ikke råd til å tåle økonomiske straffetiltak, framholdt Bhutto.

Ingen reaksjoner fra India

Indias statsminister Atal Behari Vajpayee sa at de pakistanske prøvesprengingene hadde vist at det var riktig av India å gjennomføre sine egne atomtester. Men forøvrig var de indiske reaksjonene på erkerivalens atomtester forbausende milde.

De fleste indiske kommentatorer mener at Pakistans prøvesprenginger faktisk kan ha bidratt til å redusere usikkerheten og stabilisere situasjonen i området. Både India og Pakistan har nå vist at de kan skaffe seg atomvåpen, og dermed vet begge parter

hvor de har hverandre, blir det sagt.

(NTB-DPA-AFP)