Ny palestinsk regjering kan begynne

President Mahmoud Abbas gir grønt lys for ny regjering i Palestina uten godkjenning fra parlamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye palestinske regjeringen kan begynne sitt arbeid uten godkjenning fra nasjonalforsamlingen, ifølge dekretet fra president Abbas. Hamas er største parti i den palestinske nasjonalforsamlingen.

President Abbas har håndplukket parlamentarikeren Salam Fayyad som ny statsminister og fått bred støtte for den nye regjeringen på vestlig hold. De elleve ministerne er ifølge kilder uavhengige eksperter, og skal etter planen tas i ed søndag formiddag.

– Partner for fred

Israels statsminister Ehud Olmert sier Israel vil anerkjenne den nye regjeringen, dersom den ikke har ministere fra Hamas.

– En regjering som ikke er en Hamas-regjering er en partner for fred, sa Olmert til journalister på Ben-Gurionflyplassen natt til søndag, før avreise på et tredagers besøk til USA.

President Abbas oppløste samlingsregjeringen mellom Hamas og hans eget parti Fatah torsdag, bare timer før Hamasbevegelsen tok full kontroll over Gazastripen. Den nye regjeringen vil i praksis bare styre på Fatah-dominerte Vestbredden.


Vestlig støtte

Den såkalte Midtøsten-kvartetten – USA, Russland, EU og FN – gir full støtte til Abbas og sier han hadde legitim rett til å oppløse samlingsregjeringen.

NY REGJERING: President Mahmoud Abbas gir i et dekret mulighet for en ny regjering i Palestina uten parlamentets godkjenning. Foto: Muhammed Muheisen/AP/SCANPIX.
NY REGJERING: President Mahmoud Abbas gir i et dekret mulighet for en ny regjering i Palestina uten parlamentets godkjenning. Foto: Muhammed Muheisen/AP/SCANPIX. Vis mer

USAs generalkonsul i Jerusalem, Jacob Walles, sier til nyhetsbyrået Reuters at amerikanske myndigheter planlegger å heve den økonomiske boikotten av palestinerne når Abbas har tatt en ny regjering uten Hamas i ed.

Ifølge Walles skal USA og de andre landene i Midtøsten-kvartetten gjøre et vedtak neste uke om hvordan sanksjonene skal heves.

(NTB)