Ny påstand om at Winnie ga drapsordre

JOHANNESBURG (NTB-AP): En ny påstand om at Winnie Madikizela-Mandela ga drapsordren på legen Abu Baker Asvat kom fram under høringen i Sannhetskommisjonen i Sør-Afrika i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De var den andre av de to som er dømt for drapet på Soweto-legen, 28-åringen Thulani Dlamini, som sa dette. Han sa i likhet med Cyril Mbatha, som vitnet dagen før, at Winnie tilbød de to 20 000 rand (rundt 56 000 kroner) for å drepe Asvat i januar 1989.

  Også Dlamini fortalte at de to gikk til Asvats hus, hvor Mbatha skjøt og drepte legen. De to ble arrestert før president Nelson Mandelas ekskone betalte dem pengene.

Sprik

Det var et stort sprik i vitneforklaringen til de to drapsdømte guttene. Mens Mbatha mandag sa at Winnie hadde gitt dem drapsvåpenet, sa Dlamini at det var en partner, som arrangerte møtet med Winnie der oppdraget ble gitt, som ga dem håndvåpenet.

  Begge guttene ble dømt til døden for drapet, men fikk dommen redusert til livstid og 20 år da Sør-Afrika gikk vekk fra den strengeste straffen.

  Deres vitneprov er det sterkeste hittil i høringene i Madikizela-Mandelasaken som knytter henne direkte til noen av de 18 bruddene på menneskerettene som etterforskes av Sannhetskommisjonen. Blant disse bruddene, er tortur og drap.