Ny person død av legionella i Østfold

Minst fem smittet, smittekilden kan være den samme som i 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sist fredag døde en person etter å ha fått fastslått smitte av legionellabakterien. Det bekrefter Folkelhelseinstituttet (Fhi) i kveld. Det betyr at legionella har kostet to personer i Sarpsborg- og Fredrikstad-området livet på kort tid. En person døde av bakterien 10. juli. Totalt er fem personer blitt registrert smittet.

Tidligere denne måneden fikk Borregaard fabrikker vite at det ble funnet spor av legionella i det samme scrubberanlegget som var smittekilden da 56 personer ble syke og 10 døde av legionellasmitte i 2005.

- Installasjonen er den samme som i 2005, sier Dag Arthur Aasbø, konserndirektør for kommunikasjon og organisasjon, til Dagbladet.no i kveld.

Scrubberanlegget renser støvutslipp med vann.

Borregaard oppdaget spor av legionellabakterien i prøver fra 24. og 25. juni i år.

- Vi fikk prøvene tilbake rundt 10. juli. da fikk vi vite at det var spor av legionella i prøvene. Vi kan ikke si noe om hvor mye det dreier seg om, sier Dag Arthur Aasbø.

- I 2005 hadde bygd seg opp en biofilm, altså et belegg, på innsiden av pipa som førte lufta ut av anlegget, sier Aasbø.

I denne lufta var det trolig små dråper med legionellabefengt vann som folk pustet inn.

ULYKKESTÅRN: I 2005 døde 10 personer av Legionella-sykdom i Østfold. Smitten kom fra Borregaard fabrikker i Sarpsborg. I juni i år ble det registrert spor av legionella i det samme anlegget, men Folkehelseinstituttet vil ennå ikke konkludere med om det er dette som er årsaken til at fem personer nå er registrert smittet av Legionella i Sarpsborg og Fredrikstad. Anlegget på bildet er identisk med det scrubberanlegget som står innendørs, der smitten ble funnet i 2005. FOTO: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
ULYKKESTÅRN: I 2005 døde 10 personer av Legionella-sykdom i Østfold. Smitten kom fra Borregaard fabrikker i Sarpsborg. I juni i år ble det registrert spor av legionella i det samme anlegget, men Folkehelseinstituttet vil ennå ikke konkludere med om det er dette som er årsaken til at fem personer nå er registrert smittet av Legionella i Sarpsborg og Fredrikstad. Anlegget på bildet er identisk med det scrubberanlegget som står innendørs, der smitten ble funnet i 2005. FOTO: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix Vis mer

Han vil ikke spekulere i om Borregaard er kilden til smitten også denne gang.
- Vi kan ikke konkludere i saken, det er myndighetenes oppgave, sier han.

Slår alarm

I tillegg til de to omkomne personene er altså ytterligere minst tre personer er smittet, og Fhi slår nå alarm om at flere av tilfellene kan ha sammeheng med hverandre.

- Dette indikerer at det foreligger utbrudd av legionallesykdom, skriver instituttet i en pressemelding.

Fhi melder at smitteekspertene venter på svar fra flere prøver som trolig vil foreligge mot slutten av denne uka, men at det allerede er konstatert at minst to personer er smittet med samme bakteriestamme.

Alle de fire tilfellene som ble kjent for en drøy uke siden dreide seg om personer over 50 år. Vedkommende som da døde var alvorlig syk før han fikk legionellasmitten, men det er foreløpig ikke klart om det også gjelder det siste dødsofferet.

De fire første pasientene ble syke i tidsrommet 12. juni til 2. juli, og ingen av dem hadde vært i utlandet i tiden da de ble smittet, noe som tyder på at kilden til sykdommsutbruddet er lokalt.

- Kommunehelsetjenestene i Fredrikstad og Sarpsborg har undersøkt dusjanleggene i de sykes boliger og ellers tatt prøver av anlegg i kommunene som kan spre legionellabakterien., skriver Folkehelseinstituttet, som mener at kommunen har god oversikt over mulige kilder etter det alvorlige utbruddet i 2005.

Ny person død av legionella i Østfold

Undersøkelser i Sarpsborg og Fredrikstad avdekket legionella i 3 forskjellige kjøletårn. Smittekilden ble funnet i Borregaards scrubberanlegg, et renseanlegg som avgir vanndamp til luft.

- Omfattende rehabiliteringsprogram

Dag Arthur Aasbø sier at Borregaard har gode rutiner for rengjøring.

- Vi har et nokså omfattende rengjørings- og rehabiliteringsprogram tilknyttet våre anlegg. Da vi fikk vite om legionellasmitten, varslet vi myndighetene og stanset anlegget for en ekstra omfattende desifinsering og rengjøring, sier han.

I en pressemelding sier administrerende direktør Per Sørlie i Borregaard at selskapet er fortvilet over at de kan være smittekilden.

Ifølge Aasbø har Borregaard tatt nye prøver etter at smitten ble kjent. Disse viste ikke tegn til legionella.

<B>FARLIG MED GODE VEKSTVILKÅR:</B> Legionella finnes mange steder i naturen, men kan gjøre mennesker syke når den får formere seg i ulike vannanlegg.