Ny pille gir økt sexlyst

Et nytt og lovende medikament mot kvinners plager i overgangsalderen er nå registrert i Norge. Eksperter som har testet medikamentet, mener Livial øker sexlysten, reduserer plager og gir færre bivirkninger enn de østrogenpreparatene som alt er i bruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje kan det nye medikamentet også beskytte kvinner mot kreft i livmor og bryst.

I Norge ble Livial registrert 1. september, men allerede i 1991 ble det registrert i England.

Siden da har 2,5 millioner kvinner testet produktet. En nordisk studie med 437 pasienter er nettopp avsluttet. Erfaringene så langt er gode.

Privatpraktiserende gynekolog Louise Silverskiøld sier til NTB at kvinnene får økt sexlyst, bedre humør og mindre blødningsforstyrrelser. I tillegg sover kvinnene bedre.

Det som imidlertid gleder ekspertene mest, er at Livial ikke ser ut til å øke faren for brystkreft. Snarere tvert imot. Brystkreftfare er et av ankepunktene mot vanlig østrogenbehandling.

- Vi vet ennå ikke om produktet reduserer faren for brystkreft, men vi vet at kvinnene unngår å bli plaget med ømme bryst. Fordi Livial ikke inneholder østrogen, blir heller ikke brystvevet like tett som som ved vanlig østrogenbehandling, sier Silverskiøld.

Privatpraktiserende gynekolog Bjarne Eriksen i Haugesund, som allerede i 1992 var med på en multisenterstudie med Livial, støtter Silverskiølds utsagn.

- Kvinnene har ventet på at Livial skulle komme på markedet. Men produktet erstatter ikke østrogen. I begynnende overgangsalder vil østrogen være førstevalget.