Ny pille mot forkjølelse

Landskapsarkitekten Endre Vik (76) i Bergen har funnet opp, og fått patentert, et kosttilskudd som virker som ei virusfelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO: Pillen er testet ut på 90 legestudenter, og viste seg veldig effektiv mot forkjølelse.

Grønnkål, tomat, rødbete og sauetang er hovedingrediensene i 76-åringens piller, som skal holde forkjølelsesvirus og mikroorganismer på avstand.

Pillen Avant-Garden ble testet i en studie blant 90 medisinstudenter ved Universitet i Bergen.

- De som tok middelet, ble i mye mindre grad forkjølet enn de som fikk placebo, eller såkalte narrepiller, sier Endre Vik.

Studentene ble utsatt for forkjølelsesvirus og testet over to måneder.

 • Gruppa som fikk narrepiller, var konstant forkjølet i to måneder.
 • Gruppa som fikk en kapsel om dagen fikk en kraftig nedgang i antall forkjølede etter én måned, men denne steg igjen til neste måling fordi smittepresset ble stort.
 • Gruppa som fikk tre kapsler om dagen, viste en klar og signifikant nedgang i antall syke ved den andre målingen, og antallet gikk ytterligere ned til tredje måling. Denne gruppa ble med andre ord mer motstandsdyktig mot virus.

  Professor Birgitta Åsjø, professor i virologi ved Universitetet i Bergen - ekspert på virussykdommer, går god for Endre Viks antiviruspiller. Hun har fulgt Endre Viks arbeid i en tiårsperiode og er svært imponert over arbeidet.

  - Jeg tror kosttilskuddet han har utviklet, kan være til hjelp for mange. Særlig dem som har nedsatt immunforsvar, sier viruseksperten.

  Vik har nå fått patentert sitt kosttilskudd. Kravet for å få et slikt middel godkjent av Patentstyret er blant annet at det har dokumentert effekt, og at det skiller seg vesentlig fra andre kosttilskudd.

  Er på markedet


  I går ble produktet presentert under Statens nærings- og distriktsutviklingsfonds (SND) nyskapingskonferanse i Bergen. Vik har fått støtte fra SND til utvikling av pillene, som nå produseres ved en fabrikk i Fredrikstad, og nettopp er kommet på markedet.

  Landskapsarkitekt Endre Vik er tilfreds med hva han har fått til. Han har fått Reodor Felgen-diplom for oppfinnelsen av pillen.

  - Jeg har forsket på bioaktive stoffer, og hvordan de virker på immunforsvaret, i ti år. Jeg er veldig tilfreds med at det har materialisert seg i et produkt, sier ildsjelen Vik til Dagbladet.

  Det har til nå ikke eksistert noe middel mot aggressive virus som lager forkjølelsessår og kjønnsherpes (herpes simplex).

  Via kjøkkenhagen


  Veien fram til ferdig produkt har gått gjennom kjøkkenhagen. Landskapsarkitekten, som alltid har vært opptatt av økologisk-biologisk dyrking, fant fram til kosttilskuddsblandingen mens hans forsket på plantejord:

  - Ved å tilsette ulike bioaktive stoffer i jord fant jeg ut at man kunne stimulere planters immunforsvar. Slik blir de ikke så lett angrepet av alvorlige soppsykdommer o.l. Det er gjort forsøk ved Norges landbrukshøgskole på Ås som beviser at den spesielle jordblandingen virker så gunstig at man slipper å bruke giftige plantevernmidler, forteller Vik.

  Han begynte selv å spise stoffene han brukte i jorda: grønnkål, sauetang, rødbeter. Og ting begynte å skje:

  - Giktplagene som jeg pleide å ha hver høst og vår, og forkjølelsene forsvant. En kollega av meg som var alvorlig syk, prøvde den samme blandingen, og styrket immunforsvaret så mye at hun slo tilbake sykdommen. Derfor begynte jeg å lete etter fellesnevnere i planters og menneskers immunforsvar. Det var slik jeg kom fram til kosttilskuddet, som er basert på mange av de samme stoffene som i plantejorda mi, forteller Vik.

  Han legger til dette verken er merkelig eller «alternativt»:

  - Det er ren ernæringskunnskap. Planter er utstyrt med stoffer som beskytter dem og som sørger for stadig nye avlinger. Vi mennesker er avhengig av de samme stoffene, og vi må ta dem inn gjennom kostholdet.

  - Men er det ikke bedre å spise grønnkål, tomater og andre antioksydantrike grønnsaker og frukt på naturlig vis i stedet for å ta det inn i pilleform?

  - Man skal spise mye frukt og grønt, men de anbefalte «fem om dagen» er ikke nok for alle. Kosttilskudd må komme i tillegg, sier Vik.

ØKOLOGI-ENTUSIAST: Bergenseren Endre Vik (76) fant ut at det som styrker planters immunforsvar også stimulerer menneskenes uspesifikke immunforsvar. Det er vist at hans kosttilskudd virker mot forkjølelse, herpes og andre virus og mikroorganismer. Han er veldig stolt over å ha fått produktet sitt patentert - og på markedet.