Ny pille mot hårtap

En pille som stopper håravfall kan komme på markedet i Norge i løpet av året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt 30 nordmenn i alderen 18-40 år har deltatt i en stor internasjonal utprøving av pillen som stanser håravfall. 66 prosent fikk mer hår etter to års behandling.

- Behandlingen er også effektiv på blanke isser så sant vedkommende har hårsekker som kan stimuleres, sier overlege Cato Mørck ved Rikshospitalet.

Han leder den norske delen av den store internasjonale studien som totalt omfatter 1553 menn med mildt eller moderat håravfall.

Mørck understreker at middelet Propecia ikke er noe drømmemiddel, men det har vist klar effekt ved at det styrker håret, hemmer hårtap og stimulerer til mer hårvekst. Preparatet er nå til vurdering hos Statens legemiddelkontroll.

- Vi har ennå ikke truffet noe vedtak når det gjelder dette middelet, sier direktør Per Olav Roksvaag ved Statens legemiddelkontroll.

Middelet selges i dag på resept både i Sverige og USA.

Arv og hormoner

30 prosent av alle menn i 30-års alderen og 50 prosent av 50-åringene har problemer med håravfall.

Hårtapet skyldes dels arv og dels for mye av kjønnshormonet dihydrotestosteron. Den nye pillen hemmer dannelsen av dette hormonet, og reduserer dermed utviklingen av hårtapet.

Mørck viser til 66 prosent av de som har blitt behandlet med dette middelet fikk mer hår i løpet av to år, mot 7 prosent i placebogruppen eller de som fikk narre-medisin. I placebo-gruppen mistet 25 prosent litt hår i løpet av to-års perioden, 5 prosent ble moderat verre og 2 prosent mistet mye hår.

Impotens

Mørck opplyser at dette nye hårtaps-middelet ser ut til å kunne påvirke seksualfunksjonen og føre til impotens.

- Om dette skyldes selve middelet eller andre årsaker, vet vi ikke. Undersøkelser har vist at impotens-problemet har vært like stort blant dem som har fått såkalt narremedisin som dem som er blitt behandlet med Propecia, sier Mørck.

Han understreker at selv om enkelte kvinner også ville hatt glede av middelet, får de ikke tilbud om det fordi det kan gi fosterskader.

Overlege Cato Mørck viser til at hårtap er et alvorlig problem for mange unge menn.

- Jo yngre mennene er, desto verre er det. Å miste håret i ung alder betyr mye mer enn mange tror, både når det gjelder selvtillit, selvbilde og psyken totalt.

HÅRAVFALL: Det går på løs på selvtilliten å miste mye hår. Heldigvis finnes det en løsning.