Ny planet fotografert for første gang

NASAs Hubble-teleskop tok historisk bilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det første bildene tatt i synlig lys - noensinne - av en planet utenfor vårt solsystem ble i går offentliggjort i en studie i journalen Science Express, melder NASA.


Hils på nyoppdagede Fomalhaut b, 25 lysår fra jorda og avbildet av NASAs Hubble-teleskop.

Krevende

Planeten skal ha rundt tre ganger massen til vår egen gasskjempe Jupiter, og gå en bane som strekker seg 17,2 milliarder kilometer unna moderstjernen Fomalhaut.

- Hubble-observasjonene var ekstremt krevende. Planeten Fomalhaut b er 1 milliard ganger mindre lyssterk enn stjernen, sier Hubble-astronom Paul Kalas.

Såkalte eksoplaneter - planeter i andre solsystem enn vårt - har vært ekstremt vanskelige å observere direkte til nå, da de drukner fullstendig i lyset fra stjernen de er bundet til.

- Utfordringene i å detektere ligger i at planetene går i bane rundt en stjerne som er mange millioner ganger mer lyssterk enn hva de selv er, sier kosmolog og dr. scient Andreas O. Jaunsen til Dagbladet.no.

Totalt er det nå funnet 326 planeter i bane rundt andre stjerner.

Ny planet fotografert for første gang

Unikt bilde

Tidligere har man bare maktet å observere dem indirekte, ved å måle de ørsmå innvirkningene tyngdekraft har på moderstjernen, samt forandringer i lysstyrken når de passerer i sin bane rundt.

Bildet som nå blir presentert er imponerende, og ikke minst viktig, sier Jaunsen. Da det tidligere er blitt fotografert eksoplaneter med infrarødt lys, forteller Jaunsen, så er dette første gang man kan se en i synlig lys.

- Infrarødt lys har lettere for å trenge gjennom alt støvet og gassen. Bildet er unikt fordi de er tatt i den synlige delen av spekteret, sier Jaunsen, som også er daglig leder i Astronomiåret 2009.

Kan finne ny jord

Kjempeplaneten presenterer overhodet ikke noen sjanser for liv, men er et svært viktig skritt på veien til å finne nye jordkloder i galaksen, sier kosmologen.

- Finner man en jordliknende planet med omtrent samme masse og størrelse som jorda, og i rett avstand fra moderstjernen, så er det et klart tegn på at det kan være liv der.

- Da kan man studere den videre med teknologi som vil eksistere innen ti år, og avgjøre om det er signaturer i atmosfæren som tyder på liv. Det vil være et fundamentalt gjennombrudd, sier Jaunsen. 

Et helt solsystem

Et annet oppsiktsvekkende fotografi som ble publisert i Science Express i går viser ikke bare én, men tre planeter i bane rundt stjernen med det velklingende navnet HR 8799. 

Bildet ble tatt i det nær infrarøde delen av spekteret, og ble tatt av britiske og amerikanske astronomer, ved hjelp av teleskopene Gemini North og Keck som ligger på Hawaii.

- Etter alle disse årene så er det utrolig å ha et fotografi som ikke bare viser én, men tre planeter, sier fysiker Bruce Macintosh ved California Lawrence Livermore National Laboratory i en pressemelding.

HR8799 ligger 140 lysår unna jorda, og stjernen er 1,5 ganger så stor som vår egen sol.

Planetene har henholdsvis ti, ti og sju ganger massen til Jupiter, og observatoriet skriver på sine hjemmesider at fotografiet er historisk.

- Dette er det første bildet av et helt solsystem, sier Macintosh.

UNIKT: Et annet historisk fotografi tatt på Hawaii viser tre planeter i bane rundt stjernen HR 8799.
KANSKJE SLIK?: En illustrasjon av hvordan planeten kan se ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer