Ny politiaksjon ved Refstad transittmottak

Aksjon rettet mot personer som misbruker mottaket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo politidistrikt gjennomfører tirsdag morgen en omfattende utlendingskontroll av personer som oppholder seg ved Refstad transittmottak i Oslo. Politiaksjonen gjennomføres i tett samarbeid med Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsdirektoratet (UDI), skriver politiet i en pressemelding.

Refstad transittmottak er drevet av Norsk folkehjelp. Det bor 267 personer på mottaket.

Andre razzia på to uker Senest 28. juni pågrep eller bortviste politiet 35 personer i en aksjon samme sted. Den gangen, som nå, var fokuset på narkotikaomsetning.

- Vi mener at enkelte utenlandske kriminelle har misbrukt mottaket for å begå kriminalitet. Dette har skapt utrygghet for de som bor der, sier fungerende politimester Hans Halvorsen ved Oslo politidistrikt.

Deres tilhold ved mottaket har skapt utrygghet for andre beboere og nærmiljøet, og dagens aksjon gjennomføres i forståelse med mottakets ledelse, står det videre i pressemeldingen.

Det gjennomføres utlendingskontroll på stedet, og eventuelt undersøkelser og ransaking dersom politiet finner grunn til det.

Sju bortvist Dagbladets reporter på stedet melder om at politiet har sperret av et område og at det er mye politi på stedet.

Mottaksleder Tove Gilje forteller at det kommer uvedkommende til mottaket mellom klokken ti om kvelden og fem om morgenen. Personene slippes gjerne inn vinduer av personer på stedet.

Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

- De er ihvertfall ikke beboere her.

- Har dere bedt politiet om hjelp?

- Ja det har vi gjort kontinuerlig, men nå har jo politiet tatt tak i det i et litt større omfang.

- Denne aksjonen er noe som politiet selv har bestemt seg for, forteller Gilje.

Sju personer bortvist Operasjonsleder Roar Instebø i Oslo-politiet forteller at til sammen sju personer er innbrakt for ulike typer forhold.

- Det er en del utenlandske statsborgere som har tatt ulovlig opphold her, som ikke har dette som midlertidig oppholdssted, sier Instebø.

Det gjør situasjonen vanskelig for de som jobber og de som bor på mottaket.

Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

- Dette er veldig problematisk at mottaket misbrukes. Det har vært et vedvarende problem over et års tid. Jeg synes det er forferdelig. UDI har også satt inn ekstra tiltak for å stoppe dette, sier Gilje.

De ubudne gjestene oppfører seg heller ikke særlig pent.

- Det tar seg inn fordi de ikke har noe annet sted å bo. De knuffer og er uhøflige, forteller mottakslederen.

Politiet forteller at aksjonen har gått rolig for seg, og at alle uvedkommende nå er vist bort fra stedet eller innbragt. De har ikke full oversikt over det nøyaktige tallet på pågripelser og understreker at det kan blir noe høyere. 

POLITIAKSJON: For andre gang på knappe to uker slår politiet til på Refstad transittmottak på Sinsen i Oslo. Arkivfoto: Tore Meek / Scanpix .
POLITIAKSJON: For andre gang på knappe to uker slår politiet til på Refstad transittmottak på Sinsen i Oslo. Arkivfoto: Tore Meek / Scanpix . Vis mer