Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny politimester vil ha bedre ledelse etter Monika-saken

Politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt tar kritikken etter Monika-saken på alvor.

VIL RYDDE OPP: Den  nye politimesteren i Vest politidistrik Kaare Songstad sier han vil gjennomføre opplæring i god ledelse og riktig forståelse av Helse- miljø og sikkerhet (HMS).
Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix
VIL RYDDE OPP: Den nye politimesteren i Vest politidistrik Kaare Songstad sier han vil gjennomføre opplæring i god ledelse og riktig forståelse av Helse- miljø og sikkerhet (HMS). Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Den nye politimesteren i Vest politidistrikt, Kaare Songstad, sier på en pressekonferanse nå at arbeidsgivere har et spesielt ansvar i å følge opp varslere.

- Selv om rapporten fra advokatfirmaet Wiersholm nå foreligger, pekes det på at de underliggende sakene som forårsaket varslene, ikke er løst. Vi vil nå ha fokus på ledelse i Vest politidistrikt. Rapporen skal benyttes i læringsøyemed der jeg særlig vil ha fokus på hvordan ledelse utøves i Vest politidistrikt. Jeg registrerer nå at det er stor forståelse i politidistriktet for at vi skal få dette til, sier Songstad.

Justisdepartementet la ut en pressemelding med konklusjonene fra den nye rapporten fra advokatfirmaet Wiersholm klokka 14.00 i dag.

Der konkluderes det med at fire ansatte i Vest politidistrikt varslet forsvarlig da de sa fra om kritikkverdige forhold.
Ingen av varslerne er blitt utsatt for gjengjeldelse i strid med forbudet i arbeidsmiljøloven. Det er konklusjonen etter at de rettslige sidene av sakene er gjennomgått.

Advokatfirmaet Wiersholm har behandlet varslingssaker fra politijuristene Liv Giertsen og Line Skjengen, HMS-rådgiver Per Terje Engedal og politioverbetjent Rigmor Isehaug.

- Sikkerhet for varslere Kaare Songstad understreker at arbeidsgiver har styringsrett og at det er en del av slike saker.

- Jeg vil arbeide for å etablere et ytringsklima hvor mine medarbeidere kan komme med kritiske ytringer, der det samtidig skapes forståelse og aksept for arbeidsgivers beslutninger og styringsrett. Alle saker kan ikke løses der de oppstår. Da er det viktig at vi har en ordning med varsling, og en sikkerhet for at varslere blir godt ivaretatt. Det er allerede iverksatt flere tiltak som skal gjøre det mulig å løse saker på en god måte internt. Det gjelder blant annet systematisk opplæring i HMS (helse-, miljø- og sikkerhet).

- Medarbeiderne i Vest politidistrikt har vært gjennom mange granskninger og hatt søkelyset på seg. Jeg er glad for at vi nå har fått på plass det siste viktige dokumentet utenfra slik at vi nå kan komme videre og samle trådene, sier Kaare Songstad.

Han sier til Dagbladet at noe av det viktigste han kan lære av rapporten er at ledelsen må etablere et godt klima for samarbeid mellom ledelse og ansatte.

- Ikke gjengjeldelse - Det er mange budskap i denne rapporten som vi nå vil systematisere og jobbe videre med, sier han.

Tidligere har politiledelsen i Bergen fått sterk kritikk i en rapport fra advokatfirmaet Wiersholm for måten de behandlet varsleren Robin Schaefer på. Det ble konkludert med at ledelsen ikke hadde fulgt egne regler for handtering av varsling og for at de heller ikke hadde sørget for at Schaefers arbeidsmiljø var fullt forsvarslig. Politimester Geir Gudmundsen gikk av som følge av rapporten som ble lagt fram i juni 2015.

- God kommunikasjon Advokatfirmaet Wiersholm skriver i den siste rapporten at selv om det ikke kan konstateres gjengjeldelse, må arbeidsgiver stille seg spørsmål om det hadde vært mulig å skåne varslerne bedre. God kommunikasjon og dialog har avgjørende betydning for de ansattes mulighet til å fremsette kritiske ytringer og for å oppnå aksept for arbeidsgivers utøvelse av styringsbeslutninger.

Vest politidistrikt jobber med å opprette en varslingsgruppe som skal være et supplement til det ordinære varslingssystemet. Medarbeidere som ikke ønsker å varsle til leder, tillitsvalgt eller vernetjeneste skal kunne gå til varslingsgruppen.

I tillegg er det nedsatt en arbeidsgruppe som skal finne ut hvordan politidistriktet kan sikre tilstrekkelig kvalitet og kontroll i straffesaksarbeidet og etablere forsvarlige arbeidsforhold for etterforskningsledere og påtaleledere.

Monika Sviglinskaja ble funnet død i en leilighet i Sund kommune på Sotra 14. november 2011. I forrige uke ble en 33 år gammel mann fra Lithauen tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han var tidligere samboer med Monikas mor. Han nekter straffskyld.

Tidligere har Spesialenheten for politisaker ilagt det som før het Hordaland politidistrikt en bot på 100 000 kroner for å ha utvist grov uforstand i tjenesten i forbindelse med etterforskningen av Monika-saken.

VARSLET: Seksjonsleder Rigmor Isehaug sluttet i politiet på grunn av dårlig ledelse. Nå får hun støtte i ny rapport.
Foto: Tor Erik Mathiesen / NTB scanpix
VARSLET: Seksjonsleder Rigmor Isehaug sluttet i politiet på grunn av dårlig ledelse. Nå får hun støtte i ny rapport. Foto: Tor Erik Mathiesen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media