Ny politisk krise i Pakistan

Regjeringen har innført demonstrasjonsforbud.

FRYKTER NYE UROLIGHETER: En pakistansk paramilitær soldat holder vakt i i en gate i byen Hyderabad etter at pakistanske myndigheter i dag innførte forbud mot demonstrasjoner. Foto: REUTERS/SCANPIX P
FRYKTER NYE UROLIGHETER: En pakistansk paramilitær soldat holder vakt i i en gate i byen Hyderabad etter at pakistanske myndigheter i dag innførte forbud mot demonstrasjoner. Foto: REUTERS/SCANPIX P Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Opposisjonen i Pakistan er i harnisk etter at hundrevis av aktivister er arrestert og regjeringen har innført demonstrasjonsforbud i to viktige provinser.

Regjeringen har tatt i bruk harde virkemidler i forkant av en demonstrasjon som advokater og opposisjonspolitikere har varslet i Islamabad og flere andre byer.

Der vil de kreve at president Asif Ali Zardari gir jobbene tilbake til dommere, deriblant en høyesterettsjustitiarius, som ble sparket av hans forgjenger Pervez Musharraf.

Så langt har Zardari nektet å oppfylle kravet, trolig fordi han er redd for at høyesterett deretter vil kunne innskrenke hans makt og igjen tiltale ham for korrupsjon.

En av Zardaris argeste motstandere er opposisjonsleder Nawaz Sharif, som i forrige måned ble fradømt retten til å bli valgt inn i offentlige, politiske verv.

- Jeg kan ikke hvile når Pakistan blir ført mot katastrofe, sa Sharif da han onsdag talte til tusenvis av tilhengere i byen Abbottabad nordvest i landet.

- Nær sammenbrudd

- Vi kan ikke kompromisse når alle institusjoner ligger i ruiner, og systemet er på sammenbruddets rand, fremholdt Sharif. Han ba også tilhørerne om å gjøre sitt for at endre utviklingen.

- Vi skal møtes 16. mars og endre Pakistans skjebne, sa han.

Demonstrasjonene er planlagt å starte i en rekke pakistanske byer i morgen.

Deretter vil deltakerne samle seg til en sitt ned-aksjon foran nasjonalforsamlingen i Islamabad.

Men i dag besluttet regjeringen at det ikke lenger er lov å demonstrere i provinsene Punjab og Sindh.

Samtidig skal nærmere 400 aktivister være arrestert bare i Punjab, mange av dem advokater, ifølge tjenestemenn.

Sharif nyter stor støtte i Punjab, som er Pakistans mest folkerike provins. I provinsen Sindh ligger Pakistans største by Karachi.

Ville drepe minister

I dag ble det også meldt om et attentat mot en provinsminister i byen Peshawar.

En person ble drept og to andre såret da en mann kastet en håndgranat mot ministeren Bashir Bilour, som selv kom uskadd fra angrepet.

Angriperen, som mistenkes for å tilhøre Taliban, skal ha forsøkt å sprenge seg selv med eksplosiver festet på kroppen, men mislyktes og flyktet i stedet inn i en smal gate etter å ha kastet granaten.

Han skal senere ha søkt tilflukt i et hus der selvmordsbomben gikk av.

To kvinner ble drept og tre personer skadd, deriblant et barn, som følge av at hustaket raste sammen i eksplosjonen, opplyser en politimann.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer