Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny politiskandale i USA

En ny video viser nok en politibetjent som tar kvelertak på en mann under en pågripelse.

- FAEN TA DEG: En politimann i New York City er suspendert etter det som skjer i denne videoen. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

New York-politiet suspenderte søndag en politibetjent, etter at han tok kvelertak på en mørkhudet mann under en pågripelse i Queens. Det melder politiet selv i et Twitter-innlegg.

Det skjer bare få dager etter at byrådet vedtok forbud mot kvelertak, og avgjorde at slike handlinger er straffbare, ifølge The New York Times.

Hendelsen ble fanget på video og har det siste døgnet sirkulert på sosiale medier. Klippene viser tre politimenn som ligger over en afroamerikansk mann. En av betjentene holder armen rundt halsen hans i flere sekunder, mens tilskuerne roper at han kveles.

Politimannen slapp taket da en medoffiser dyttet ham på skuldra.

Tidligere siktet

Fornærmede, som skal være en mann i 30-åra, mistet bevisstheten som følge av kvelningen. Søndag kveld fikk han behandling av helsepersonell på et av byens sykehus.

Årsaken til hendelsen er foreløpig ikke kjent, men på de offentlige videoklippene fra politiets egne kroppskameraer, kan det se ut til at mannen har provosert tjenestemennene.

Den suspenderte politimannen er tidligere siktet for vold etter å ha angrepet en yngre gutt. Han ble imidlertid ikke kjent skyldig.

Demonstrasjoner

Ferske tall fra Mapping Police Violence viser at over 1000 personer blir drept av politiet i USA hvert år. Mørkhudede er tre ganger mer utsatt enn hvite.

I slutten av mai ble det kjent at George Floyd (46) døde etter at en politimann presset kneet sitt på nakken hans i flere minutter. Det førte til voldsomme opptøyer flere steder i USA.

Politiskandalen skapte også store reaksjoner og Black Lives Matter-demonstrasjoner verden over. I Oslo tidligere i juni var det nærmere 15 000 som møtte opp for å ta avstand til politivold mot svarte mennesker. På plakatene sto det slagord som «Black lives matter», «Don't sit back and be silent» og «We can't breathe».

I kjølvannet av opptøyene ble det forrige uke forbudt for politiet i New York å utøve vold som kan forårsake pustevansker, alvorlig fysisk skade eller død.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!