Ny politiskandale

I en knusende kjennelse i Oslo tingrett anklages politiet for å ha holdt tilbake viktig informasjon og for trolig å ha framprovosert en kriminell handling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars avslørte Dagbladet at Politiets sikkerhetstjeneste instruerte to etterforskere ved Oslo politidistrikt til å skrive falske politirapporter. Nå havner trolig en ny politiskandale på Riksadvokatens bord. I en kjennelse i Oslo tingrett ber dommer Hans Bloch-Hoell om utsettelse i en straffesak mot tre personer tiltalt for grovt innbruddsforsøk. Retten mener politiet har holdt tilbake viktig informasjon og trolig kjente til innbruddsforsøket før det fant sted. I så fall har politiet framprovosert en kriminell handling.

- Knusende

- Rettens kjennelse er knusende, sier en av forsvarerne i saken, advokat Arild Langenes, som vurderer å anmelde politiet til Riksadvokaten.

Det var før jul 2000 at de tre tiltalte ble pågrepet da de forsøkte å ta seg inn i lokalene til Norsk Medisinaldepot i Oslo. Før innbruddsforsøket hadde en Securitas-vekter i et avhør erkjent at han hadde gitt opplysninger om alarmer og vaktrutiner ved medisinaldepoet til en fjerdeperson. Denne personen, som er den antatte «hjernen» bak innbruddsforsøket, er ikke med i straffesaken mot de tre tiltalte. Vekteren ba polititjenestemannen skrive en rapport der det ikke skulle stå at han hadde mistanke om innbrudd mot medisinaldepoet.

Disse opplysningene ble først gitt videre til de tiltaltes forsvarere dagen før hovedforhandlingen, etter sterkt press fra forsvarerne.

«Ulovlig provokasjon»

I kjennelsen heter det: «Prinsipalt foreligger det en ulovlig provokasjon fra politiets side fordi man i samarbeid med NN (Securitas-vekteren) la opp til et innbrudd som ellers ikke ville ha skjedd ved å opplyse om rutiner m.v.»...«Når det nå kort tid før hovedforhandlingen kommer opp at muligens helt sentrale opplysninger er utelatt fra sakens dokumenter»...«tilsier dette at det ville være i strid med prinsippene om en rettferdig rettergang«...«å fremme saken. »