- Ny polititaktikk svekker ofrene

Advokat Morten Kjensli mener politi og påtalemyndighet er i ferd med å innføre en ny politikk, eller taktikk, i kriminalsaker i Norge. Resultatet er svekking av ofrenes rettssikkerhet, økt saksbehandlingstid og lavere oppklaringsprosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag trer Kjensli inn i saken som medforsvarer for Lars Grønnerød, fordi advokat Steinar Wiik Sørvik skal være bortreist ei tid.

- Gjennom en bevisst hyppigere bruk av unntaksbestemmelser, som hindrer siktede og forsvarere innsyn i saksdokumenter, som i Orderud-saken, svekkes ofrenes sikkerhet, sier han til Dagbladet.

Varslet gjennomgang

Kjensli fyrer av denne kraftsalven med klar adresse til både justisminister Odd Einar Dørum og riksadvokat Tor-Aksel Busch, som begge har varslet gjennomgang av trippeldrapsaken fra Sørumsand.

Advokat Kjensli sier at etter hans mening er politi og påtalemyndighet i ferd med å svekke rettssikkerheten med sin nye politikk overfor siktede og forsvarere.

- Politiet er på god vei til å innføre en ny tradisjon i norsk strafferettsetterfors-kning, noe vi må protestere på det sterkeste mot, sier advokat Kjensli.

Kjensli sier at han med det første skal besøke Grønnerød i fengselet.

- Jeg har imidlertid allerede gjort det klart overfor politiet at det fortsatt er uaktuelt for Lars å gå i nye politiavhør, og gir dermed det samme rådet som kollega Wiik Sørvik.

Bakgrunnen er den omtalte unntaksbestemmelsen som nærmest er blitt en regel i Orderud-saken. Vi vil avvente til politiet framlegger resultatene av den etterforskningen som er foretatt.

Lengre oppklaringstid

- Hvem vil den nye taktikken i første rekke ramme?

- Ofrene. Mulighetene for å få oppklart sakene blir vesentlig dårligere ved at siktede ikke kommer med sin versjon før på et meget seint tidspunkt i prosessen. Det betyr igjen at oppklaringstida vil bli vesentlig lengre, og oppklaringsprosenten vil gå ned, sier Kjensli.