DEMONSTRASJON: Hundrevis demonstrerte mot evangelisering i Afghanistan i dag. Foto: AP
DEMONSTRASJON: Hundrevis demonstrerte mot evangelisering i Afghanistan i dag. Foto: APVis mer

Ny protest mot misjonering i Afghanistan

Hundrevis av afghanere demonstrerte tirsdag igjen mot evangelisering i landet. Målskiven er blant andre Kirkens Nødhjelp, som nå venter på en offentlig gransking av anklagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Kirkens Nødhjelp er en av organisasjonene som rammes av anklagene om ulovlig misjonering, men ifølge generalsekretær Atle Sommerfeldt var demonstrasjonen i dag ikke spesielt rettet mot Kirkens Nødhjelp.

- Ifølge våre kilder var demonstrasjonen først og fremst en kritikk mot Vesten og ikke spesielt rettet mot KN. Men det utelukker ikke at noen i demonstrasjonen har rettet slagord mot oss, sier Sommerfeldt til NTB.

Tidligere i år iverksatte afghanske myndigheter en gransking av blant andre KN etter at en lokal TV-stasjon anklaget organisasjonen for å drive forkynnelse. TV-bildene viste afghanske menn som hadde konvertert.

Forbudt Kristen forkynnelse er strengt forbudt i Afghanistan og kan i ytterste konsekvens straffes med døden.

Anklagene om misjonering setter sinnene i kok i deler av en fra før frustrert befolkningen. Selv om KN avviser på det sterkeste at organisasjonen driver noen form for misjonering, har den midlertidig måttet stenge sine kontorer i Kabul og Maimana som følge av anklagene.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal demonstrantene tirsdag blant annet ha brent en dukke som symboliserte paven.

- Vi demonstrerer vår misnøye mot aktivitetene til kristne som prøver å omvende afghanere, sa studenten Abdul Karim til AFP.

- Vi ønsker at regjeringen skal finne de skyldige, stille dem for rette og straffe dem. Det gjelder både organisasjonene som driver forkynning og de som har konvertert, understreket Karim.

Vrede Demonstrantenes vrede var i tillegg til Kirkens Nødhjelp rettet mot den amerikanske hjelpeorganisasjonen Church World Service.

Men Sommerfeldt sier at KNs folk i Afghanistan har et annet bilde av demonstrasjonen.

- De meldingene vi har fått fra demonstrasjonen, er at rundt 500 mennesker protesterte mot verdenssamfunnet, og at spesielt USA, Storbritannia og Norge ble nevnt. Et britisk flagg skal ha blitt brent, men demonstrasjonen skal nå være avsluttet, sa Sommerfeldt tirsdag ettermiddag.

Avventer rapport Innenriksminister Mohammad Hanif Atmar har opplyst at politiet har lokalisert sju steder i Kabul som er blitt brukt som kirker. Men Atmar sier også at det ikke foreligger noen bevismateriale mot de to hjelpeorganisasjonen

- Vi avventer nå den endelige rapporten fra departementene som gransker oss. Vi har tidligere understreket at beskyldningene om misjonering er falske, og nå ser vi fram til at granskningsrapporten kommer, sier Sommerfeldt til NTB.

Generalsekretæren tror at rapporten snart foreligger.

- Vi håper da at det blir stor offentlighet rundt den, sier han.

Sommerfeldt legger ikke skjul på at anklagene har gjort situasjonen spesielt krevende i et land som fra før bød på store sikkerhetsutfordringer.

KN har 50 ansatte i Afghanistan. Med unntatt av to personer har alle de ansatte afghansk bakgrunn.

(NTB)