Ny pute skal redde deg

30 prosent reduksjon i skaden etter en kollisjon. Halvering av mange brystskader. Færre nakkeslengskader. Bedre sikkerhet i bilene - uten pristillegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette kan være de positive konsekvensene av en helt ny generasjon kollisjonsputer i personbiler.

Den store forskjellen ligger i selve kollisjonsputa. I dag ser de fleste putene ut som en helt vanlig pute - den er rund som et eple og dekker bare ansiktet når den blåses ut.

Den nye kollisjonsputa som nå kommer har en pæreform, og dekker både ansiktet og brystet. Den blåses opp nedenfra, slik at brystet først dekkes og deretter ansiktet.

I salg fra høsten

Tester viser nemlig at 38 prosent av skadene etter en frontkollisjon er i bryst- og halsregionen. Dagens kollisjonsputer dekker ikke denne delen av kroppen. Den nye gjør det, og undersøkelser viser at skade på bryst vil bli halvvert med de nye putene.

De nye kollisjonsputene kommer til høsten.

Like viktig som selve puteformen er det at trykket blir redusert. Sitter man for nærme rattet i bilen kan trykket fra kollisjonsputa forårsake skader.

Beltet fortsatt viktig

Dagens ansiktsputer gjør også at den lett kan utløses over ansiktet dersom personen bak rattet er lav og sitter nærme rattet.

Den nye puta vil derfor dramatisk redusere skadene ved frontkollisjon. Det gjelder altså særlig skader på bryst og hals. Det er viktig at lufttrykket i putene reduseres når de er oppblåst. Dermed blir det lettere å komme seg ut av bilen etter kollisjonen.

Alle understreker at det fortsatt er like viktig å bruke sikkerhetsbeltet. For det er kollisjonsputa sammen med sikkerhetsbeltet som gir maksimal effekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer