Krigen i Ukraina

Ny Putin-kritiker pågrepet

Det blir stadig farligere å være i opposisjon i Russland. Men aktivistene har ikke gitt opp, ifølge Den norske Helsingforskomite.

ARRESTERT: Den russiske politikeren Yevgeny Roizman er pågrepet og siktet for å vekke mistro til landets militære. Video: Telegram Vis mer
Publisert

Det tynnes i rekkene av opposisjonspolitikere som verken har blitt fengslet eller forlatt Russland. Svært autoritære lover gjør det straffbart å kritisere Putin og myndighetenes krigføring i Ukraina.

Det fikk en av Russlands aller mest kjente opposisjonsfigurer erfare onsdag morgen, da han fikk spesialstyrkene på døra i sin leilighet i Jekaterinburg.

En video av pågripelsen er lagt ut på den russiske Telegram-kanalen Mash. Videoen, som du også kan se øverst i saken, viser politikeren bare iført undertøy idet han åpner døra for et stort oppbud med spesialstyrker.

Fengsel

Jevgenij Rojzman, tidligere borgermester i millionbyen Jekaterinburg, er tre ganger bøtelagt for å ha kritisert regimet og Putin for krigføringen i Ukraina.

Nå risikerer han fem år i fengsel om han blir dømt.

Russlandsekspert og seniorrådgiver ved Den norske Helsingforskomite, Inna Sangadzhieva, tror pågripelsen av Rojzman kan ses i sammenheng med lokalvalg i Russland 11. september.

- Toleransen for uavhengig opposisjon har blitt mindre og mindre. Logikken er at om man pågriper ledere, som Rojzman, vil færre og færre opposisjonelle kandidater stille i disse valgene, sier Sangadzhieva.

- Likevel ser man at det fremdeles finnes opposisjonelle navn på listene. Det er fremdeles politikere i Russland som fortsetter kampen og stiller til lokale valg.

Ventet

At opposisjonsfigurer i Russland blir pågrepet, eller til og med drept, er intet nytt fenomen. Likevel har forfølgelsen tiltatt etter Russlands invasjon av Ukraina 24. februar i år.

En av de mest profilerte arrestasjonene var av politikeren Vladimir Kara-Murza, som i april ble pågrepet like etter et intervju med CNN der han kom med krass kritikk mot krigføringen.

ARRESTERT: Putin-kritiker Vladimir Kara-Murza ble pågrepet kun få timer etter han stilte opp på intervju i CNN mandag 11. april. Video: Ivan Larsson / CNN Vis mer

- Hvorfor har myndighetene ventet så lenge med å ta Rojzman?

- Det nok en oppfatning blant myndighetene om at man ikke bør ta alle på en gang. Samtidig har flere uavhengige journalister uttalt at myndighetene har ventet lenge på å ta Rojzman.

Begrenser ytringsfriheten

Russiske myndigheter har iverksatt over 100 nye lover etter at invasjonskrigen startet.

Lovene setter svært strenge begrensninger på presse- og ytringsfrihet, og innebærer blant annet at man ikke kan omtale krigen i Ukraina som en krig.

Flere har forlatt landet, både politisk opposisjonelle og ressurssterke mer bemidlede mennesker som kan finne arbeid utenlands.

Likevel fortsetter flere å arbeide for menneskerettigheter på mer kreative måter.

- Vår kontakt med våre partnere i Russland viser at de fleste som arbeider med menneskerettigheter har blitt igjen, sier Sangadzhieva.

Hjelper ukrainere

Mange av disse har måttet kutte kontakten med sine gamle nettverk.

- Veldig mange ukrainere har blitt tvangsflyttet til Russland. Nå har flere russere opprettet nettverk for å hjelpe disse flyktningene, sier hun.

Antikrigsbudskap tagges i gatene, og skrives til og med på pengesedler.

- Det er en ny form for opprør. Man kan ikke gå ut på gata for å protestere, men man kan samle inn penger. Det finnes hundrevis av Telegram-kanaler som oppfordrer til protest. Antikrigsbevegelsen har flyttet seg til andre arenaer.

Samtidig melder hun at russiske advokater har opprettet telefonlinjer for å bistå soldater som ikke ønsker å gå i krigen.

- Det er svært viktig for å synliggjøre krigen, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer