Ny ransaking mot Kristin

Bare timer etter at Kristin Kirkemo fikk gladmeldingen om løslatelse, troppet politiet opp hos faren hennes med en fersk ransakingsbeslutning. Flere bæreposer med Kristins klær ble beslaglagt, og skal undersøkes av Kripos. Advokat Johnny Veum mener politiet nå handler i panikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens ransaking i et uthus hjemme hos far Sverre Kirkemo kom helt overraskende på datter Kristin og forsvarerne. De beslaglagte klærne har ligget hjemme hos faren hele tida, uten at politiet har vist noen interesse for dem.

Sammen med politiet har Kristin vært på besøk hos faren sin flere ganger i løpet av varetektstida. Ikke på noe tidspunkt har politiet vist interesse for klærne.

Panikkhandling

Men i går formiddag troppet lensmannsbetjent Bernt Ingar Jahren og en kollega opp hos Sverre Kirkemo på Sørum. Jahren har ansvaret for avhørene med Kristin. De hadde med en ransakingsbeslutning fra Romerike politidistrikt, datert samme dag.

- De tok med seg flere bæreposer med klær som tilhører Kristin. Jeg mener det hele er en panikkhandling fra politiet, sier Sverre Kirkemo.

Advokat Johnny Veum, en av Kristins forsvarere, er enig.

- I seks måneder har politiet hatt mulighet til å gjøre dette. Når de gjør det først nå, er det en taktisk handling i forhold til kjæremålet til lagmannsretten. Ransakingen framstår som helt uforståelig, sier Veum.

Jobber i helga

Politiinspektør Kristin Barth-Larsen har ingen kommentar, men bekrefter det var politiet som beordret ransakingen.

Politiet likte dårlig at forhørsretten løslot de fire, og setter alt inn på å få beslutningen omgjort i lagmannsretten. På forhånd var det bestemt at en løslatelse skulle påkjæres med oppsettende virkning, slik at alle ble sittende i varetekt til anken var avgjort.

Politiet skal bruke helga til å utforme et «støtteskriv» til lagmannsretten. Det må begrunne hvorfor de mener de fire fortsatt bør sitte i varetekt.

Desperat

Forsvarerne mener politiet nå jobber desperat for å skaffe nye bevis og nye vitneforklaringer som kan styrke mulighetene for fortsatt fengsling.

- Jeg er veldig spent på om politiet kommer opp med noe nytt. Hvis de har noe på lur, vil det garantert komme nå, sier Steinar Wiik Sørvik, forsvarer for Lars Grønnerød.

Barth-Larsen avviser at politiet har «noe på lur»: - Dette handler om bevisforspillelsesfaren, og ikke om det er skjellig grunn til mistanke, understreker hun.

Styrket mistanke

I kjennelsen i går slo retten fast at mistanken er styrket mot de fire.

«Det foreligger ingen ny omstendighet som på noen måte er egnet til å svekke mistanken mot de siktede. Snarere er mistanken styrket ved nye vitneforklaringer,» skriver retten.

Når man løslot de siktede, er det fordi retten mener det ikke er fare for bevisforspillelse. Det begrunnes med at de ikke lenger har brev- og besøkskontroll.

«Nå når slike restriksjoner er avviklet vil de siktede ha god mulighet til å kommunisere med hverandre og med personer utenfor. Denne mulighet må det påregnes at de vil benytte seg av. Videre fengsling kan derfor ikke begrunnes i noen nærliggende fare for bevisforspillelse,» heter det.

SLO TIL: I dette uthuset hjemme hos Sverre Kirkemo på Sørum beslagla politiet i går flere poser med klær fra Kristin Kirkemo.