Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny rapport: - Brannen på Scandinavian Star startet sju steder

Brannen ombord på Scandinavian Star startet sju forskjellige steder, slår branntekniske fageksperter fast i en ny rapport.

DØDSBRANN: 159 personer omkom, de fleste nordmenn, i brannen på Scandinavian Star i april 1990. Foto Per Løchen / NTB
DØDSBRANN: 159 personer omkom, de fleste nordmenn, i brannen på Scandinavian Star i april 1990. Foto Per Løchen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På oppdrag fra Stortingets granskingskommisjon har Håkon Winterseth og Ståle W. Eilertsen i selskapet Firesafe gått dypere inn i brannkatastrofen enn noen andre har gjort.

Bergensavisen skriver at branningeniørene er sikre på at brannene om bord på Scandinavian Star, som krevde 159 menneskeliv i 1990, ikke kan ha skjedd uten aktive sabotører om bord. De mener også at politiets teori om følgebranner som følge av brannspredning via varmespredning i skipets konstruksjon ikke er fysisk mulig.

– At brannen skal ha ventet i over 20 timer for så å ha hoppet inn midt i skipet 26 meter lenger fremme med uskadde områder mellom, under og over, vil ganske enkelt stride mot naturlovene, sier Winterseth til avisen.

Mens det tidligere er påvist minst fire uavhengige arnesteder, fastslås det nå at tallet er minst sju.

Brannrapporten ble overlevert til granskingskommisjon 31. oktober i fjor.

– Det bes om forståelse for at kommisjonen ikke kan kommentere sitt arbeid fortløpende underveis, sier kommisjonsleder Frank K. Olsen, som tar sikte på å avgi rapporten innen fristen 1. juni 2017.

Oslo-politiet henla i august i fjor etterforskningen av brannen på grunn av manglende bevis.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!