BORTE I ETT ÅR: Malaysia Airline-flyet MH370 forsvant for ett år siden i dag.  Foto Rob Griffith / Reuters / Scanpix
BORTE I ETT ÅR: Malaysia Airline-flyet MH370 forsvant for ett år siden i dag. Foto Rob Griffith / Reuters / ScanpixVis mer

Ny rapport: - Kapteinen viste ingen tegn på stress

Malaysia Airlines-flyet sporløst borte i ett år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Zaharie Shah, som var kaptein på det savnede Malaysia Airlines flyet MH370, viste ingen unormale tegn på stress før flyets avgang for ett år siden i dag.

Det viser en ny rapport fra etterforskningen, ifølge CNN.

- Kapteinens evne til å håndtere stress, både på jobb og privat, var god, heter det i rapporten.

- Hovedmistenkt Det er heller ingenting som tyder på at han gjennomgikk store endringer i livsstil, at han sto overfor arbeidsrelaterte eller familiære konflikter.

Etterforskere har pekt ut Shah som en av de hovedmistenkte etter flyforsvinningen. Av alle om bord skal han ha skilt seg ut ved at han knapt hadde gjort en eneste avtale eller forpliktet seg til noe i tiden etter flyvningen.

Samtidig skal etterforskerne ha funnet at Shah hadde lagt inn simulert lange flytur over det sørlige Indiahavet på den avanserte flysimulatoren som ble funnet hjemme hos kapteinen. Disse var forsøkt slettet, men ble gjenopprettet etter at myndighetene i Malaysia tidlig i etterforskningen anmodet FBI om hjelp til å gjenopprette slettet data simulatoren.

En av de simulerte turene skal ha endt med en landing på en kort rullebane på en øy.

Ingen spor Det er ikke funnet spor etter Boeing 777-flyet som ble borte for et år siden. Flyet hadde 239 personer om bord da det var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing.

Flyet forsvant fra radarskjermene kort etter at det tok av tidlig på natta 8. mars. Etterforskerne tror det fløy tusener av kilometer over Indiahavet før det forsvant i bølgene.

Erklært døde I dag samles pårørende av de savnede passasjerene for å minne sine kjære.

- Ingen ord kan beskrive smerten til familiene til de som var om bord, sier den malaysiske statsministeren Najib Razak.

Malaysiske myndigheter har formelt erklært alle som var om bord på Malaysia Airlines rute MH370 for døde. Det skjedde nesten elleve måneder etter at passasjerflyet forsvant.

- Letingen fortsetter Både Malaysia, Kina og Australia beroliger de etterlatte og sier at letingen etter det forsvunne malaysiske flyet MH370 skal fortsette.

På årsdagen for forsvinningen sier Malaysias statsminister Najib Razak at malaysiske myndigheter er fast bestemt på å fortsette den hittil resultatløse letingen etter flyet.

IKKE STRESSA : Ifølge en fersk rapport viste Zaharie Shah, som var kaptein på det savnede Malaysia Airlines flyet MH370, ingen unormale tegn på stress før flyets avgang for ett år siden i dag. Foto: Reuters / Flightradar24.com
IKKE STRESSA : Ifølge en fersk rapport viste Zaharie Shah, som var kaptein på det savnede Malaysia Airlines flyet MH370, ingen unormale tegn på stress før flyets avgang for ett år siden i dag. Foto: Reuters / Flightradar24.com Vis mer

Også Australias statsminister Tony Abbott gjorde det klart at letingen vil fortsette så lenge det fins rimelige spor.

- Jeg vet at det vil være en nagende tvil hos milliarder av mennesker til vi kan finne flyet. Letingen kan ikke fortsette til evig tid, men så lenge det er rimelig spor, vil letingen fortsette, sa Abbott.

60 000 kvadratkilometer I Kina, landet der de fleste av passasjerene kom fra, forsikret utenriksminister Wang Yi også om at letingen ikke skal avsluttes.

De tre landene iverksatte en omfattende leting sør i Indiahavet etter at satellittdata indikerte at det store Boeing 777-flyet satte kursen rett sørover etter å ha avveket fra ruta fra Kuala Lumpur til Beijing.

Letingen som ledes av Australia, har hittil dekket 40 prosent av et havområde på 60 000 kvadratkilometer der man tror flyet kan være, og planen er at hele området skal være gjennomsøkt innen mai.