Plast i naturen:

Ny rapport: - Vi «spiser et kredittkort» med plast i uka

Ifølge en fersk studie får vi mennesker i oss 1769 plastpartikler hver eneste uke, bare via vannet vi drikker.

«SPISER PLAST» : En fersk WWF-studie, som sammenfatter 52 tidligere rapporter om mikroplast, konkluderer med at mennesker får i seg cirka fem gram plast hver eneste uke. Bildet er fra øya Lamu i Kenya. Foto: WWF
«SPISER PLAST» : En fersk WWF-studie, som sammenfatter 52 tidligere rapporter om mikroplast, konkluderer med at mennesker får i seg cirka fem gram plast hver eneste uke. Bildet er fra øya Lamu i Kenya. Foto: WWF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I gjennomsnitt kan vi mennesker få i oss fem gram plast i løpet av en uke.

Det framkommer i en helt ny studie utført av forskere ved ved universitetet i Newcastle i Australia, på vegne av WWF internasjonal.

- Denne studien tar for seg forskning som tidligere er gjort på hvor mye mikroplast vi mennesker får i oss, og sammenfatter totalt 52 studier, sier Erik Lindebjerg, som leder det internasjonale plastarbeidet i WWF.

- Tilsvarer et kredittkort

«Plastdietten» er navnet på den globale kampanjen WWF bruker i forbindelse med studien, ifølge Lindebjerg.

- Denne «plastdietten» innebærer at vi spiser rundt fem gram plast i uka, noe som tilsvarer cirka et kredittkort, sier han.

Ifølge den nye studien stammer plasten vi får i oss fra en rekke ulike kilder. I gjennomsnitt får en person i seg 1769 plastpartikler hver eneste uke, bare via vannet vi drikker.

- En stor del av plasten vi får i oss kommer gjennom drikkevann og ulike former for drikke - alt fra øl til vann, sier Lindebjerg.

- I lufta vi puster inn

- Små plastpartikler finnes i vannet i både springen og i flaskevann. Sjømat er en annen kilde, ettersom plast brytes ned, havner i havet, spises av dyr - og igjen ender opp i vår mage når vi spiser sjømat, fortsetter han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer