Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny rapport avslører: Putin skal ha gitt ordre om giftmordet

Kan få «alvorlige følger».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I formiddag ble det klart at en omfattende britisk forskningsrapport konkluderer med at Vladimir Putin trolig ga klarsignal på til drapet på den tidligere russiske KGB-agenten Aleksandr Litvinenko.

Litvinenko, som var en uttalt Putin-kritiker, døde i London i 2006 etter å ha blitt forgiftet med polonium-210.

Rapporten konkluderer også med at det var russerne Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun som sto bak selve drapet, men at dette ble godkjent fra høyeste hold. I tillegg til president Putin, nevner også rapporten daværende FSB-sjef Nikolai Patrusjev.

Russisk svar Litvinenko døde noen uker etter at han hadde møtt Lugovoj og Kovtun på det fasjonable hotellet Millenium i november 2006. Her skal han ha drukket grønn te tilsatt det dødelige stoffet polonium-210.

Tidligere har en annen gransking avdekket spor av polonium-210 overalt hvor Lugovoj og Kovtun gikk, på kontorer de besøkte, hotellet de bodde på, flyseter og sågar Arsenals fotballarena.

ENKE: På dødsleiet kom Litvinenko med anklager mot Putin, og sa blant annet at han «har null respekt for liv, frihet eller noen andre siviliserte verdier». Marina mener nå at det er bevist at hennes tidligere ektemann hadde rett. Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB Scanpix
ENKE: På dødsleiet kom Litvinenko med anklager mot Putin, og sa blant annet at han «har null respekt for liv, frihet eller noen andre siviliserte verdier». Marina mener nå at det er bevist at hennes tidligere ektemann hadde rett. Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB Scanpix Vis mer

Lugovoj har selv kommet med en offisiell uttalelse til nyhetsbyrået Interfax der han kaller anklagene «absurde», og ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået RIA akter ikke myndighetene å ta rapporten til etterretning.

- Moskva vil ikke akseptere rapporten og rettens dom i Litvinenko-saken. London har brutt med prinsippet om at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

De advarer også om at dette vil få «alvorlige følger» for forholdet mellom London og Moskva.

- Glad David Cameron har foreløpig ikke kommet med noen uttalelse, men det er ventet at landets innenriksminister Theresa May skal kommentere rapporten klokka 12.30.

Litvinenkos enke Marina var derimot ikke sen med å komme med sin dom over rapporten, og hva det bør føre til. Hun sier at hun er glad for de «tydelige funnene», og ber nå Storbritannia innføre sanksjoner mot Russland. Hun ber blant annet om at russiske diplomater skal bli utvist.

ANKLAGES: Andrej Lugovoj har selv kommet med en offisiell uttalelse til nyhetsbyrået Interfax der han kaller anklagene «absurde», og ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået RIA akter ikke myndighetene å ta rapporten til etterretning.

- Moskva vil ikke akseptere rapporten og rettens dom i Litvinenko-saken. London har brutt med prinsippet om at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV/NTB Scanpix
ANKLAGES: Andrej Lugovoj har selv kommet med en offisiell uttalelse til nyhetsbyrået Interfax der han kaller anklagene «absurde», og ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået RIA akter ikke myndighetene å ta rapporten til etterretning. - Moskva vil ikke akseptere rapporten og rettens dom i Litvinenko-saken. London har brutt med prinsippet om at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV/NTB Scanpix Vis mer

På dødsleiet kom Litvinenko med anklager mot Putin, og sa blant annet at han «har null respekt for liv, frihet eller noen andre siviliserte verdier». Marina mener nå at det er bevist at hennes tidligere ektemann hadde rett.

- Selvsagt er jeg glad for at det mannen min sa nå er en bevist sannhet. Han anklaget Putin for frap, og nå har vi fått bevis i en domstol som har høye standarder når det kommer til uavhengighet og rettferdighet, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media