Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13-årig jente døde av avmagring

Ny rapport: Den tiltalte moren (46) tåler ikke å møte i retten

Rettssaken ble utsatt i ti måneder etter at kvinnen kollapset i salen.

HÅPER PÅ GJENNOMSLAG: Den 46-årige kvinnen sier hun håper retten tar hensyn til psykolog Atle Austads rapport. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HÅPER PÅ GJENNOMSLAG: Den 46-årige kvinnen sier hun håper retten tar hensyn til psykolog Atle Austads rapport. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Mandag 26. februar gjør Valdres tingrett et nytt forsøk på å gjennomføre rettssaken mot den 46-årige kvinnen som er tiltalt for grov mishandling av sin datter Angelica (13). Jenta ble funnet død av avmagring nyttårsaften 2015 på ei hytte i Valdres der hun og moren bodde.

Ambulanse

Da saken gikk for retten i fjor, ble hovedforhandlingen stadig avbrutt av pauser av hensyn til den tiltalte. Den andre dagen måtte rettssaken avbrytes fordi den diabetessyke kvinnen fikk massiv føling og måtte hentes av ambulanse.

«Jeg har panikkangst, klaustrofobi, søvnløshet og mareritt, og blir redd når jeg ser en politibil.» Tiltalt kvinne (46)

I høst ble 46-åringen undersøkt av den rettsoppnevnte psykiateren Synne Sørheim, som konkluderte med at hun er i stand til å stille i retten, med visse tilpasninger. Men i en ny rapport bestilt av den tiltaltes forsvarer slår psykolog Atle Austad fast at hun ikke tåler en ny runde i rettssalen.

«Det er lite forsvarlig å utsette henne for nye ekstreme belastninger som en forestående rettssak vil medføre for henne», skriver Austad, som i en årrekke har vært Baneheia-dømte Viggo Kristiansens psykolog.

ÅSTEDET: Den 13-årige jenta ble funnet død i denne hytta på Beitostølen nyttårsaften 2015. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ÅSTEDET: Den 13-årige jenta ble funnet død i denne hytta på Beitostølen nyttårsaften 2015. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Austad bygger rapporten på en tre timer lang samtale han hadde med kvinnen på forsvarer Aasmund Olav Sandlands kontor i Oslo. Han kommer til at 46-åringen lider av «en omfattende grad av PTSD [posttraumatisk stresslidelse]», og at «det er påkrevd med terapi over lang tid».

Psykologen konkluderer med at kvinnen har tydelige mentale og fysiske symptomer, som ekstrem emosjonell sårbarhet, alvorlig svekket selvfølelse og kronisk angst samt perioder med depresjon. I tillegg er hun kronisk anspent, og diabetesen er forverret.

Panikkangst

Austad mener hovedårsaken til stresslidelsen er traumet etter datterens død, men også det problematiske forholdet til Angelicas ukrainsk-amerikanske far spiller inn. Det gjør også maktesløshet grunnet mobbingen 46-åringen hevder datteren ble utsatt for i årevis, men som ikke ble bekreftet av Fylkesmannen i Oslo og Akershus’ gransking.

En separat rapport fra Diabetessenteret konkluderer med at det er overhengende fare for at den tiltalte igjen vil få alvorlig føling i retten.

- Jeg har panikkangst, klaustrofobi, søvnløshet og mareritt, og blir redd når jeg ser en politibil. Samtidig gjør presset og stresset og beskyldningene at blodsukkeret er helt uforutsigbart og går opp og ned som en jo-jo, sier sier 46-åringen til Dagbladet hjemme i Drammen, der hun bor med sin ektemann.

AKTOR: Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKTOR: Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hun understreker:

- Jeg er veldig glad for rapporten. Det har vært en voldsom påkjenning å ikke egentlig forstå hvorfor minnet og tankene er som de er. At minnet faktisk er helt borte.

Kvinnen har tidligere forklart at hun ikke husker noe fra de siste dagene fram mot datterens død.

Forsvarer Sandland forklarer at rapporten er skrevet fordi psykolog Austad er innkalt av ham som sakkyndigvitne under rettssaken.

- Jeg ønsket en utredning av PTSD-problematikken. Et mandat ble utarbeidet, og klienten ble innkalt til samtale, sier han til Dagbladet.

Kortere dager

Austads rapport er nå oversendt Valdres tingrett og partene i saken. Aktor, statsadvokat Arne Ingvald Dymbe, bekrefter kjennskap til rapporten, men vil ikke kommentere innholdet.

- Dette er en partsbestilt rapport. Vi forholder oss til rapporten fra den rettsoppnevnte sakkyndige [Sørheim], sier Dymbe til Dagbladet.

Statsadvokaten har gjentatte ganger uttrykt misnøye med at saken ble utsatt. Han opplyser at det denne gangen er lagt opp til kortere dager og flere rettsfri dager under hovedforhandlingen, som av praktiske årsaker foregår i Gjøvik tingrett - over sju uker, mot seks i fjor.

RETTENS FORMANN: Tingrettsdommer Pål Prestesæter. I forgrunnen rettspsykiatrisk sakkyndig Terje Tørrissen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RETTENS FORMANN: Tingrettsdommer Pål Prestesæter. I forgrunnen rettspsykiatrisk sakkyndig Terje Tørrissen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det skal senke belastningen for tiltalte. Dersom det oppstår episoder, skal vi likevel kunne fortsette, sier han.

- Går som planlagt

Forsvarer Sandland vil ikke kommentere rapportens innhold nå, ei drøy uke før hovedforhandlingen starter. Han understreker imidlertid:

FORSVARER: Advokat Aasmund Olav Sandland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Aasmund Olav Sandland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvordan det faktisk går, vet jeg ikke, men det er lagt opp til at vi skal fullføre; alle håper vi kommer igjennom, som vi håpet forrige gang, sier advokaten.

Rettens formann, tingrettsdommer Pål Prestesæter, bekrefter at han kjenner til rapporten, men vil ikke kommentere den. Han slår imidlertid fast at hovedforhandlingen starter som planlagt 26. februar.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar til rapporten fra psykolog Atle Austad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!