Ny rapport: Farligere å snuse

Snus kan ha en rekke helseskadelige effekter, advarer Folkehelseinstituttet i en ny snusrapport. Slik kan du legge fra deg snusboksen for godt.

Ny rapport: Folkehelseinstituttet har nå sluppet en ny rapport som viser at snus er mer skadelig en hittil antatt. Med en lang liste over nye helseskadelige effekter setter FHI til side den store «Araghi»-samlestudien fra 2017. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kommer du deg ikke gjennom dagen uten snusboksen? Du er ikke alene. 12 prosent av befolkningen snuser daglig, ifølge SSB. De siste 10 åra har antall røykere gått ned fra 21 til 12 prosent, mens antall personer som snuser har doblet seg. Snusbruken har spesielt økt blant unge kvinner, ifølge Folkehelseinstituttet.

I en ny rapport advarer Folkehelseinstituttet om at snus kan ha en rekke helseskadelige effekter. Instituttet har fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å oppdatere en rapport fra 2014 om helserisikoen ved snusbruk.

Nye studier styrker konklusjonene fra den tidligere rapporten, skriver instituttet.

Forskning på helserisikoen ved snusbruk i rapporten gjelder bruk av svensk snus, da nordmenn i all hovedsak bruker snus produsert av söta bror.

Kreft

Det er sannsynlig at bruk av svensk snus blant menn fører til en økt risiko for kreft i spiserør og bukspyttkjertel.

At snus øker risiko for bukspyttkjertelkreft, strider mot en stor samlestudie fra 2017, påpeker Forskning.no. «Araghi»-studien slo fast at snusere ikke hadde større risiko for å få bukspyttkjertelkreft sammenliknet med dem som ikke snuste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer