Ny rapport: Farligere å snuse

Snus kan ha en rekke helseskadelige effekter, advarer Folkehelseinstituttet i en ny snusrapport. Slik kan du legge fra deg snusboksen for godt.

Ny rapport: Folkehelseinstituttet har nå sluppet en ny rapport som viser at snus er mer skadelig en hittil antatt. Med en lang liste over nye helseskadelige effekter setter FHI til side den store «Araghi»-samlestudien fra 2017. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kommer du deg ikke gjennom dagen uten snusboksen? Du er ikke alene. 12 prosent av befolkningen snuser daglig, ifølge SSB. De siste 10 åra har antall røykere gått ned fra 21 til 12 prosent, mens antall personer som snuser har doblet seg. Snusbruken har spesielt økt blant unge kvinner, ifølge Folkehelseinstituttet.

I en ny rapport advarer Folkehelseinstituttet om at snus kan ha en rekke helseskadelige effekter. Instituttet har fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å oppdatere en rapport fra 2014 om helserisikoen ved snusbruk.

Nye studier styrker konklusjonene fra den tidligere rapporten, skriver instituttet.

Forskning på helserisikoen ved snusbruk i rapporten gjelder bruk av svensk snus, da nordmenn i all hovedsak bruker snus produsert av söta bror.

Kreft

Det er sannsynlig at bruk av svensk snus blant menn fører til en økt risiko for kreft i spiserør og bukspyttkjertel.

At snus øker risiko for bukspyttkjertelkreft, strider mot en stor samlestudie fra 2017, påpeker Forskning.no. «Araghi»-studien slo fast at snusere ikke hadde større risiko for å få bukspyttkjertelkreft sammenliknet med dem som ikke snuste.

Denne studien har Folkehelseinstituttet valgt å se bort fra, og begrunner det med at studien ikke sier noe om hvor mange som eventuelt hadde sluttet å snuse, skriver forskningsnettstedet.

Videre står det i instituttets rapport at det er mulig at snus øker risikoen for kreft i magesekken og endetarmen. Det er også mulig at bruk av snus øker dødeligheten etter en kreftdiagnose.

Det er usikkert om bruk av svensk snus påvirker risikoen for kreft i munnhule og svelg, lunge, inngangsåpningen til magesekk, tykktarm og kreft i anus.

Diabetes og metabolsk syndrom

Det er sannsynlig at høyt forbruk av snus - altså mer enn fire bokser snus i uka - øker risikoen for diabetes type 2 og metabolsk syndrom.

Metabolsk syndrom er et samlebegrep som omfatter overvekt og økt mageomkrets, høyt blodtrykk, høye insulinverdier og ugunstige kolesterolverdier, ifølge Norsk Helseinformatikk.

SLUTTE MED SNUS: Snusbåndet skal hjelpe deg med å slutte med snus. Video: Helsedirektoratet. Vis mer

Hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk
Det er sannsynlig at bruk av svensk snus blant menn øker risikoen for høyt blodtrykk.

Det er sannsynlig at risikoen for å dø i ukene etter gjennomgått hjerteinfarkt og hjerneslag er økt, og det er mulig at det er en økt risiko for å dø også på lengre sikt etter hjerneslag.

Det er sannsynlig at bruk av snus øker risikoen for høyt blodtrykk.

Det er mulig at risikoen for å dø etter hjerteinfarkt halveres dersom man slutter å bruke snus etter hjerteinfarktet, sammenliknet med om man fortsetter å bruke snus.

Svangerskap

Dersom kvinner bruker snus i svangerskapet, er det sannsynlig at det er økt risiko for tidlig fødsel, altså prematur fødsel.

Dersom kvinner bruker snus i svangerskapet, er det mulig at det er økt risiko for dødfødsel og keisersnitt.

At den nyfødte er liten for gestasjonsalder (liten i forhold til svangerskapets varighet), har redusert fødselsvekt, får kortvarig pustestans, har leppe- eller ganedefekter og økt mengde nedbrytningsprodukter av nikotin i urinen.

RØYKEFRI: Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug fikk mye oppmerksomhet etter at et bilde av henne fra et landsmøte i 2018 begynte å sirkulere på nettet. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Andre sykdommer og helseutfall:
Det er mulig at bruk av snus øker risikoen for psykose, vektøkning og fedme.

For mange andre helseutfall var det for lite informasjon til å konkludere om snus påvirker risikoen for helseutfallet, og eventuelt i hvilken retning.

Snusrapporten er basert gjennomgang av forskning på mennesker som bruker, snus sammenliknet med mennesker som ikke bruker snus, og flere andre typer studier.

Hvordan slutte?

  • Mange som prøver å slutte med snus, må prøve flere ganger før de endelig klarer å slutte for godt.
  • Det viktigste er å være motivert. Hvorfor ønsker du å slutte? Mange ønsker å slutte av helsemessige eller økonomiske årsaker.
  • Modellen for tobakksavvenning bygger på tre ting: Den som ønsker å slutte trenger hjelp til å bryte vanen, få tilgang til legemidler som på ulike måter gjør nikotinavvenningen enklere, i tillegg til å få hjelp til å finne motivasjon.
  • Velg deg en dato du skal slutte å snuse. Å slutte på dagen, pleier ikke å fungere så bra. Du bør forberede deg mentalt.
  • Når dagen du skal slutte er der, bør du definitivt ikke ha snus liggende hjemme.
  • Det kommer til å oppstå situasjoner som er krevende, og disse bør du være forberedt på, slik at du er bedre rustet til å stå imot fristelsen for å falle tilbake.
  • Slutta-appen som et viktig hjelpemiddel. Appen hjelper deg som prøver å slutte å snuse.
  • For å takle abstinensene som oppstår, er det lurt å drikke mer vann enn du vanligvis gjør, og at du spiser gode måltider regelmessig. Å være fysisk aktivt kan også hjelpe.
  • Les mer her.
  • Kilder: Jakob Linhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, psykolog Agneta Hjalmarson

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer