Ny rapport: Flere tusen kan dø av ett enkelt infeksjonsutbrudd

Og vanlige operasjoner kan bli livsfarlige, hvis ikke vi får bukt med antibiotikaresistens.

RESISTENT: Det finnes allerede E.coli-bakterier som er resistente mot antibiotika, og det fryktes at situasjonen med resistente bakterier vil bli langt verre de neste 20 åra. Foto: Manfred Rohde / Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI) / AFP Photo / NTB scanpix
RESISTENT: Det finnes allerede E.coli-bakterier som er resistente mot antibiotika, og det fryktes at situasjonen med resistente bakterier vil bli langt verre de neste 20 åra. Foto: Manfred Rohde / Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI) / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny rapport fra britiske myndigheter tegner et dystert bilde av framtida hvis verden ikke får bukt med antibiotikaresistens.

• Over 200 000 briter kan bli smittet av ett enkelt utbrudd av blodinfeksjon, på grunn av en ny generasjon «superbakterier». Opptil 80 000 kan dø.

• Antallet infeksjoner med resistente bakterier er forventet å øke markant de neste 20 åra.

• Vanlige operasjoner kan bli svært risikable, og operasjoner som for eksempel organtransplantasjon kan bli for farlige å gjennomføre på grunn av infeksjonsrisiko.

Likt i Norge De nye tallene er publisert i et britisk «risikoregister», hvor denne type pandemier beskrives som den største trusselen mot det britiske samfunnet, utenom terrorisme, skriver The Independent.

Det finnes ingen tilsvarende scenarioer utarbeidet for Norge, men divisjonsdirektør John-Arne Røttingen i divisjon for smittevern ved Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at risikobildet sannsynligvis er temmelig likt her, justert for populasjon.

- Hvis vi ikke gjør noen klare tiltak, er dette et sannsynlig scenario. Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta, men det er veldig sannsynlig at vi kommer dit, så vi må ta i bruk sterkere midler og tiltak og endre kurs, både i Norge og andre land, sier Røttingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.