Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny rapport: For første gang eier én prosent av verdens befolkning over halvparten av verdens verdier

310.000 nordmenn, tilhører den eksklusive formueklubben, ifølge sveitsisk storbank.

LAND AV BOLIGMILLIONÆRER: Oslos skyline er fortsatt beskjeden sammenlignet med verdensmetropolene. Men takket være en stor andel boligeiere, og eksplosiv boligprisvekst, klassifiseres nå 18,3 prosent av den norske befolkningen som del av den rikeste prosenten av verdens voksne borgere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LAND AV BOLIGMILLIONÆRER: Oslos skyline er fortsatt beskjeden sammenlignet med verdensmetropolene. Men takket være en stor andel boligeiere, og eksplosiv boligprisvekst, klassifiseres nå 18,3 prosent av den norske befolkningen som del av den rikeste prosenten av verdens voksne borgere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I første versjon av denne saken skrev vi at 715.000 nordmenn tilhørte den rikeste prosenten globalt. Det stemmer ikke. Det riktige tallet, som også oppgis i rapporten fra Credit Suisse, er at 310.000 nordmenn tilhører denne gruppen. Feilen skyldtes en feiltolkning av en av tabellene.

Rapporten Global Wealth in 2015, utarbeidet av Credit Suisse, slår fast at for første gang eier den rikeste prosenten av verdens befolkning over halvparten av verdiene.

I fjor eide den rikeste prosenten 48,2 prosent av verdens samlede formue, ifølge samme rapport.

Ifølge årets rapport, har denne andelen nå økt til 50,4 prosent.

Hjelpeorganisasjonen Oxfam advarte i januar om at rikdomsakkumuleringen kunne føre til at den rikeste prosenten ville disponere over halvparten av verdens samlede formue. Organisasjonen mente denne symbolsk viktige milepælen ville nås i løpet av  2016.

Men ifølge Credit Suisse har det altså allerede skjedd.

Akkumuleringen av verdier i toppen har gått fort: For seks år siden, i 2009 eide den rikeste prosenten «bare» 44 prosent av verdens verdier.

Store skjevheter Tar man med store deler av det som av den sveitsiske storbanken blir definert som den globale middelklassen, får man nok et bilde på skjevheten:

PÅ TOPP: Amerikanerne rår over rundt en tredjedel av verdens samlede rikdom, ifølge Credit Suisse. Foto: Scanpix
PÅ TOPP: Amerikanerne rår over rundt en tredjedel av verdens samlede rikdom, ifølge Credit Suisse. Foto: Scanpix Vis mer

De rikeste ti prosentene av verdens voksne befolkning rår over 87,7 prosent av verdens rikdom.

Credit Suisse mener nå at 664 millioner mennesker - 14 prosent av verdens voksne befolkning - tilhører middelklassen.

Mange i Norge vil tilhøre denne gruppen. Ifølge rapporten er man nemlig;

• Del av den rikeste halvparten av verdens voksne befolkning, om man har en formue på ca 26.000 kroner (3210 dollar) når gjeld er trukket fra.

• Del av de rikeste ti prosentene om man har en formue på 557.000 kroner (68.800 dollar) når gjeld er trukket fra.

• Del av den rikeste prosenten om man har en formue på 6,15 millioner kroner (759.900 dollar).

310.000 nordmenn For Norges del, har man i statistikkrapporten notert seg en kraftig økning i eiendomsprisene (6,3 prosent). Samtidig har den norske kronen svekket seg 22 prosent mot den amerikanske dollaren i perioden Credit Suisse har sett på.

310.000 nordmenn befinner seg i én prosent-klubben, mens 2,5 millioner av den norske befolkningen befinner seg blant jordas ti prosent rikeste.

TAR SYVMILSSTEG: Kina, her illustrert ved Shanghai, er nå hjem til verdens største middelklasse. 109 millioner kinesere tilhører nå middelklassen, ifølge Credit Suisse. Foto: REUTERS/Stringer
TAR SYVMILSSTEG: Kina, her illustrert ved Shanghai, er nå hjem til verdens største middelklasse. 109 millioner kinesere tilhører nå middelklassen, ifølge Credit Suisse. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer

Det innebærer at i overkant av åtte prosent av oss er blant den rikeste prosenten globalt, mens 65 prosent av den voksne befolkningen i Norge tilhører de rikeste ti prosentene i verden.

Ifølge Credit Suisse er det 205.000 dollarmillionærer i Norge.

Kinas middelklasse Verdsettelsen av av verdens samlede rikdom beløper seg ifølge den sveitsiske storbanken til 250 trillioner amerikanske dollar.

Det er i seg selv et ubegripelig tall, én trillion en en million millarder.

Størrelsen til tross, har dette tallet sunket noe siden i fjor. Det skyldes i all hovedsak en sterkere dollarkurs - som gjør at tallet i dollar blir noe mindre, selv om verdien ikke nødvendigvis blir det.

Nok en milepæl presenteres i rapporten:

Kina har, etter Credit Suisses klassifikasjoner, nå verdens største middelklasse: Banken plasserer at 109 millioner voksne kinesere i middelklassen, mens USA, med sine 92 millioner middelklassefolk, må se seg passert.

Banken mener at 2,3 millioner kinesere vil kunne kalle seg dollarmillionærer i 2020.

Venter fortsatt vekst Selv om både rikdommen i middelklassen, og antall mennesker som antas å tilhøre middelklassen øker, noterer banken seg at rikdommen vokser raskere helt i toppen.

- Rikdommen er fortsatt først og fremst konsentrert i Europa og USA. Det er imidlertid veksten i de nye markedene som er mest imponerende, blant annet en femdobling i Kina siden begynnelsen av århundret, sier direktør i Credit Suisse, Tidjane Thiam.

Banken ser for seg at den globale rikdommen vil fortsette å vokse med 6,5 prosent årlig fram mot 2020.

Banken forutser at USA da fortsatt vil inneha førsteplassen, som landet med styrst rikdom, men at mesteparten av veksten de neste årene vil komme i nye økonomier, primært i Asia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!