Ny rapport: For første gang eier én prosent av verdens befolkning over halvparten av verdens verdier

310.000 nordmenn, tilhører den eksklusive formueklubben, ifølge sveitsisk storbank.

LAND AV BOLIGMILLIONÆRER: Oslos skyline er fortsatt beskjeden sammenlignet med verdensmetropolene. Men takket være en stor andel boligeiere, og eksplosiv boligprisvekst, klassifiseres nå 18,3 prosent av den norske befolkningen som del av den rikeste prosenten av verdens voksne borgere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LAND AV BOLIGMILLIONÆRER: Oslos skyline er fortsatt beskjeden sammenlignet med verdensmetropolene. Men takket være en stor andel boligeiere, og eksplosiv boligprisvekst, klassifiseres nå 18,3 prosent av den norske befolkningen som del av den rikeste prosenten av verdens voksne borgere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I første versjon av denne saken skrev vi at 715.000 nordmenn tilhørte den rikeste prosenten globalt. Det stemmer ikke. Det riktige tallet, som også oppgis i rapporten fra Credit Suisse, er at 310.000 nordmenn tilhører denne gruppen. Feilen skyldtes en feiltolkning av en av tabellene.

Rapporten Global Wealth in 2015, utarbeidet av Credit Suisse, slår fast at for første gang eier den rikeste prosenten av verdens befolkning over halvparten av verdiene.

I fjor eide den rikeste prosenten 48,2 prosent av verdens samlede formue, ifølge samme rapport.

Ifølge årets rapport, har denne andelen nå økt til 50,4 prosent.

Hjelpeorganisasjonen Oxfam advarte i januar om at rikdomsakkumuleringen kunne føre til at den rikeste prosenten ville disponere over halvparten av verdens samlede formue. Organisasjonen mente denne symbolsk viktige milepælen ville nås i løpet av  2016.

Men ifølge Credit Suisse har det altså allerede skjedd.

Akkumuleringen av verdier i toppen har gått fort: For seks år siden, i 2009 eide den rikeste prosenten «bare» 44 prosent av verdens verdier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer