Ny rapport fra USA: - Derfor frykter vi Kims spesialsoldater

Peker ut Kim Jong-Uns best trente menn som trussel sammen med landets atomvåpenprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en periode med relativ stillhet, stormer det atter en gang rundt Nord-Korea.

Tidligere denne måneden gjennomførte landet en missilutskytning som ble fordømt av naboer som Japan og Sør-Korea.

Nå, seks dager etter den omstridte utskytningen, sprer en Pentagon-rapport om landets militære styrker seg via verdens medier.

- Svært godt trente Ifølge CNN så omtaler det amerikanske forsvarsdepartementet Kim Jong-uns spesialsoldater som en undervurdert trussel ved siden av det mye omtalte atomvåpenprogrammet til Nord-Korea.

- De er svært godt trente, har topp utstyr og er svært motiverte, står det i rapporten om de anslagsvis 180 000 soldatene som utgjør denne delen av Nord-Koreas hær.

Videre står det også at styrkene peker seg ut med sin allsidighet. CNN skriver at de er trent opp til å utføre operasjoner på land, sjø og fra lufta.

- De ser også ut til å trene på svært aggressive, offensive operasjoner, legges det til.

I dokumentene står det også at USA vurderer landets program for langdistansemissiler som en seriøs trussel mot egen sikkerhet.

- Ønsker å vise styrke CIA-direktør, John Brennan, uttalte nylig ovenfor USAs kongress at Nord-Korea og Kim Jong-un ønsket å vise styrke med sin aggressive utenrikspolitikk.

Foruten den mye omtalte raketten som ble sendt opp i forrige uke, så har landet også gjennomført en atomprøvesprengning og en annen operasjon de selv har omtalt som en sprengning av en hydrogenbombe.

- Han ønsker å vise fram landets kapasitet, og sine egen styrke som leder, sa Carter før han uttrykte bekymring for at Nord-Korea skulle være i stand til å kunne ramme land langt unna.

- Mitt inntrykk er at landet har utviklet både et atomvåpenprogram og langdistansemissiler på et høyt nok teknologisk nivå. Jong-uns rekkevidde når langt utenfor den koreanske halvøya, sa Brennan ifølge CNN.

Nye sanksjoner vedtatt av USA Nyheten om rapporten fra Pentagon kommer samme dag som USAs kongress vedtok nye sanksjoner rettet mot Nord-Korea.

Beslutningen innebærer, ifølge Reuters, en innstramning av de eksisterende sanksjonene mot selve Nord-Korea, samt utvidet bruk av myk makt mot land som handler med landet.

Nyhetsbyrået skriver at USA ønsker å straffe land og privatpersoner som samarbeider med Nord-Korea i forbindelse landets atomvåpenprogram, samt de som handler våpen, luksusvarer eller samarbeider med landet innen datateknologi.

Straffen for en eventuell overtredelse vil være inndragelse av eiendeler, avstengning av bankkontoer og avslutning av kontrakter med USA.

Lovforslaget, som ble vedtatt etter en avstemning der 408 medlemmer stemte ja mot kun to motstemmer, er nå sendt til president Barack Obama.