Forsker André K. Anundsen frykter ikke en boble i det norske boligmarkedet. Foto: Are Haram
Forsker André K. Anundsen frykter ikke en boble i det norske boligmarkedet. Foto: Are HaramVis mer

Ny rapport friskmelder boligmarkedet

Norske boligpriser er drevet av fundamentale forhold, og er ingen boble, konkluderer André K. Anundsen i Norges Bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Det er ingen tvil om at boligprisene i USA på 2000-tallet kan kalles en boble, men det er ingenting som tyder på at norske boligpriser er bobledrevne. Ifølge Finansavisen er det konklusjonen fra forsker André K. Anundsen i Norges Bank, og ikke fra en boligmegler eller en norsk bank.

Beste doktorgradsavhandling

Anundsen ble i fjor tildelt den fireårige prisen for beste doktorgradsavhandling basert på sine studier av boligprisbobler i USA. I dette arbeidet påviser han hvordan ubalansen i det amerikanske boligmarkedet oppsto lenge før prisene stupte.

Ifølge Finansavisen ser Anundsen på hvordan faktisk boligpris varierer i forhold til en «fundamentalpris», basert på realdisponibel inntekt, boligkapital og realrente etter skatt.

I tillegg ser forskeren på tre alternative tester, som leter etter systematiske avvik, om prisavvik reverseres tilbake til likevektprisen og om det er tendens til «eksplosive» boligpriser.

Boble i USA - ikke i Norge

Uansett metode kommer Anundsen til at boligprisene i USA, som krasjet med finanskrisen, var bobledrevne. Også i Norge og Finland fikk boligprisene en knekk omtrent med finanskrisen, men bare en av metodene tilsier at finske boligpriser er drevet av bobler. Ingen av de fire metodene gir støtte for at norske boligpriser fra 1986 til og med 2014 er drevet av en boble, skriver Finansavisen.

«Resultatene tyder derfor på at den sterke veksten i boligprisene i Norge og Finland kan tilskrives utviklingen i inntekt, renter og boligtilbudet,» slår Anundsen fast i rapporten.

At prisene har steget, uten indikasjon på en boble, betyr ikke at prisene ikke kan falle, for eksempel hvis vi får en mindre gunstig utvikling i fundamentale forhold, understreker forskeren, ifølge Finansavisen.

Forskning som publiseres i Norges Banks «Working Paper»-serie står for forfatterens, og ikke Norges Banks regning. Det er derfor et langt sprang fra Anundsens konklusjon til at sentralbanken skulle konkludere med at bobler er fraværende i det norske boligmarkedet.

Andre økonominyheter:
Ivar eier 20.000 leiligheter - tjente 3,1 milliarder kroner
- Dette er megatrender i boligmarkedet
Opptur for Oljefondet