Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny rapport: Fylkesmannen avdekket lovbrudd på 13-åringens gamle skole

Har ført tilsyn med Gullhaug skole.

TILSYNSRAPPORT 13-åringen som nyttårsaften døde på Beitostølen gikk fram til på Gullhaug skole i Bærum kommune før hun byttet skole. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har de siste månedene ført tilsyn med det psykososiale miljøet på skolen, og nå kommet med sin tilsynsrapport om skolen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TILSYNSRAPPORT 13-åringen som nyttårsaften døde på Beitostølen gikk fram til på Gullhaug skole i Bærum kommune før hun byttet skole. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har de siste månedene ført tilsyn med det psykososiale miljøet på skolen, og nå kommet med sin tilsynsrapport om skolen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Gullhaug skole, der den 13 år gamle jenta som døde på nyttårsaften gikk fram til høsten 2012, er ettergått i en fersk tilsynsrapport fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Bakgrunnen for tilsynet var mistillit til konkrete saker som omhandler opplæringsloven kapittel 9a elevenes skolemiljø. Det var skolen selv som ba om å bli gransket av Fylkesmannen i fjor høst.

Den 44 sider lange rapporten som nå foreligger er foreløpig og anses som et forhåndsvarsel til skole og kommune. Det betyr at skolen må rette lovbrudd som er avdekket under tilsynet.

Psykososialt miljø Rapporten kommer i kjøvannet av klager på skolens håndtering av det et foreldrepar mente var omfattende mobbing og sjikane mot sine barn.

Høsten 2012 ble Gullhaug skole politianmeldt for brudd for opplæringsloven. I et brev opplyser politiet kommunalsjefen om anmeldelsen.

Anmeldelsen gikk på at barna var utsatt for overgrep og at skolen var kjent med dette uten å iverksette tilfredsstillende tiltak.

Politiet opprettet en undersøkelssak for å avdekke om det er skjedd noe straffbart, og eventuelt hvem som er ansvarlige. I juni 2013 opplyste politiet at saken var henlagt. Fylkesmannen mener heller ikke skolen begikk noen lovbrudd og at de hadde forsvarlige rutiner for inspeksjon. 

Fylkesmannen skulle ta stilling til om Gullhaug skole burde ha oppdaget at elever var utsatt for antatte overgrep. Fylkesmannens vurdering er at det ikke grunnlag for å kritisere Gullhaug skole for ikke å ha oppdaget det elevene var utsatt for.

I tillegg til politianmeldelsen, foreligger det også to konkrete saker om de to elevene. I sak nummer én mener Fylkesmannens at Gullhaug skole ikke har oppfylt sine lovpålagte plikter ettersom det ikke ble fattet vedtak knyttet det psykososiale miljøet selv om foreldrene ba om det.

I sak nummer to mener imidlertid Fylkesmannen skolen har fulgt loven om å fatte vedtak.

Byttet skole Begge de to elevene byttet skole i 2012, samme år som den 13 år gamle jenta som ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften.

Mora hennes fortalte selv i et intervju med TV 2 i 2012 om hennes lange kamp mot mobbing av dattera. Det var det samme året dattera byttet fra Gullhaug skole.

Mora er siktet for grov omsorgssvikt og for å ikke ha gitt datteren nødvendig hjelp. Politiet tror avmagring førte til at jenta døde.

Fullt tilsyn Fylkesmannen har i tillegg til å granske enkeltsakene, også ført tilsyn av det generelle psykososiale miljøet på skolen.

Fylkesmannen mener skolen ikke har oppfylt opplæringslovens krav til forsvarlig system. Fylkesmannen mener i tillegg skolen har begått lovbrudd om forebyggende arbeid og internkontroll. I tillegg mener de at skolen ikke har oppfylt opplæringslovens krav om det individuelt rettede arbeidet - verken andre eller tredje ledd.

I rapporten ber Fylkesmannen Bærum kommune om å sørge for at Gullhaug skole retter lovbruddene som er avdekket i tilsynet.

- Tilsynet gjelder Gullhaug skole generelt, denne saken spesifikt og kommunens overordnede system knyttet til lovparagrafen. Den kritikken som nå foreligger er helt betimelig, sier skolesjef i Bærum kommune, Siv Herikstad, til Dagbladet.

Rektor ved skolen, Ane Hauge, sier hun ikke ønsker å kommentere rapporten.

- Jobber godt Leder i foreldreutvalget (FAU) ved Gullhaug skole, William Juul, var medlem i foreldreutvalget da den 13-årige jenta gikk der.

Han understreker at FAU ikke har hatt noen møter siden saken ble kjent søndag, men at det er et styremøte i kveld der han regner med saken blir tatt opp.

- Hennes sak var aldri oppe i FAU-styret. På det trinnet generelt har det vært en god del uro. Det er imidlertid langt fra uro og bråkete elever til alvorlig mobbing, sier Juul til Dagbladet.

Han sier det jobbes godt med mobbing på skolen, og at FAU har hatt et godt samarbeid med skoleledelsen.

- Vi føler vi jobber godt for tida. Om vi burde gjort ting annerledes, er jeg ikke helt sikker på. Vi kommer til å ta opp med skolen at alle blir behandlet bra, og at ting rapporteres inn til barnevernet fort, sier Juul.

Saken om den avdøde 13-åringen fra Bærum har fått svært mye oppmerksomhet de siste dagene.

- Dette er en tragisk sak som selvfølgelig preger lokalsamfunnet, spesielt i den aldersgruppen, sier Juul.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media