Ny rapport gir Fritzl skylda for sønnens død

Nå risikerer han livstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Rapporten anklagemyndighetene har bestilt fra en spesialist på nyfødte er nå klar. Den er basert på de detaljerte opplysningene som Elisabeth Fritzl (42) har kommet med omkring tvillingen som ble født i 1996.

Spesialisten har stort sett bare hatt Elisabeths rettslige forklaring som grunnlag.

Syke tvillinger

Hun forklarte seg detaljert om de 24 åra i kjelleren, om incest og serievoldtektene som hun ble utsatt for.

Hun skal også ha fortalt inngående om at Alexander (12) og broren som var veldig svake og forferdelig syke etter nedkomsten.

Til tross for at Josef Fritzl var helt på det rene med den lille sønnens kritiske tilstand, avviste han datterens bønner om å ta barnet til lege. Gutten døde etter å ha vært i live i 70 timer.

«Selv for en legmann må det ha vært åpenbart at ungen svevde mellom liv og død og at den ikke ville overleve, hvis den ikke fikk adekvat medisinsk behandling», står det i rapporten, som nyhetsmagasinet NEWS har fått fatt på.

Brant liket

RISIKERER LIVSVARIG FENGSEL: Josef Fritzl. Foto: AFP/Scanpix
RISIKERER LIVSVARIG FENGSEL: Josef Fritzl. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Jeg kan av etterforskningstekniske grunner ikke kommentere rapporten eller konklusjonen, uttaler overstatsadvokat Gerhard Sedlacek til Dagbladet.

Han er åpenbart frustrert over at disse informasjonene nå er blitt offentlige.

- Jeg går ut fra at Josef Fritzls egen forsvarsadvokat er ansvarlig for at disse opplysningene er sluppet ut. I tillegg til innholdet i rapporten, må vi nå innhente ytterligere opplysninger omkring dette dødsfallet. Jeg regner med at anklagemyndighetene her i St. Pølten kan være klar med en tiltale mot Fritzl i midten av oktober, sier overstatsadvokat Sedlacek.

Josef Fritzl (74) brant liket av sitt nyfødte barn i en ovn i kjelleren, etter at gutten døde.

Tvillingbroren Alexander overlevde den vanskelige fødselen og tida etterpå. Men han var alltid ekstremt svak og sykelig, så da gutten ble 15 måneder tok Josef Fritzl ham opp fra kjellere.

«Etterlatt» på trappa

Alexander ble, på samme måte som sine to søstre, «etterlatt» på trappa utenfor Fritzl-familiens hjem i Ybbstrasse 40. Sammen med barnet lå det en seddel som Elisabeth hadde skrevet. Der ba hun foreldrene om å ta seg av dette barnet også.

Hun skrev at forholdene hos den sekten som hun hadde rømt til, ikke egnet seg for oppdragelse av barn. Derfor håpet hun at Rosemarie (69) og Josef kunne ta seg av babyen for henne.

Ny rapport gir Fritzl skylda for sønnens død

Elisabeth har seinere, i politiavhør og overfor dommeren som tok opp hennes rettslige forklaring, opplyst at Josef tvang henne til å skrive disse brevene.

Livstid

Hvis anklagemyndighetene får gjennomslag for ekspertens påstand om at Fritzl kunne redde sønnens liv, vil det innebære at han skal dømmes for overlagt drap.

Og da er strafferammen ikke lenger 15 eller 20 års fengsel - som for kidnapping, serievoldtekt med graviditetsfølge, incest og slaveri - men fengsel på livstid.

BARNAS HILSNER: Fritzels barn har sendt sine hilsner til resten av verden. Et av barna som ble født i fangenskap døde.