Ny rapport: Hver fjerde isbjørn har plast i magen

I Alaska hadde 25 prosent av undersøkte isbjørner plast i magen. Norsk forsker tror det samme kan være tilfellet hos Svalbard-isbjørner, og viser til bilder av unger som deler en søppelsekk.

PÅ SVALBARD: Dette synet møtte naturfotograf Olav Thokle da han var på Svalbard i fjor. - Det var en svart plastpose de to ungene lekte med. De dro den fra hverandre, og til slutt ble den helt borte. Den gikk ned i de små magene deres, sier han. Foto: Olav Thokle
PÅ SVALBARD: Dette synet møtte naturfotograf Olav Thokle da han var på Svalbard i fjor. - Det var en svart plastpose de to ungene lekte med. De dro den fra hverandre, og til slutt ble den helt borte. Den gikk ned i de små magene deres, sier han. Foto: Olav Thokle Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I fjor sommer var naturfotograf Olav Thokle på Svalbard. Han satt i en båt da han oppdaget ei binne og hennes to små isbjørnunger ute på ei øy, nord på Svalbard.

- Det så først veldig fint ut. Ungene lekte og koste seg, sier Thokle til Dagbladet.

- Men etter en stund så vi noe rart - noe stort og svart som liknet på en søppelpose, fortsetter han.

De kjørte båten nærmere øya, og Thokle tok fram kamera med telelinse.

- Da så jeg at det var en svart plastpose de to ungene lekte med. De dro den fra hverandre, og til slutt ble den helt borte. Den gikk ned i de små magene deres, de spiste den, sier han.

Plast i magen hos én av fire

Kunnskapen om at isbjørner kan spise plastavfall som de finner, er relativt ny. I Alaska har man undersøkt mageinnholdet til 51 isbjørner som hadde blitt felt i jakt i perioden 1996-2018.

- Undersøkelsen viste at 25 prosent av isbjørnene hadde plast i magen, sier Geir Wing Gabrielsen, som er leder for forskningsprogrammet miljøgifter (økotoksikologi) ved Norsk Polarinstitutt, til Dagbladet.

Plasten som ble funnet i magen til isbjørnene, var hovedsakelig plastposer og søppelsekker, ifølge undersøkelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer