Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny rapport: Hver fjerde isbjørn har plast i magen

I Alaska hadde 25 prosent av undersøkte isbjørner plast i magen. Norsk forsker tror det samme kan være tilfellet hos Svalbard-isbjørner, og viser til bilder av unger som deler en søppelsekk.

PÅ SVALBARD: Dette synet møtte naturfotograf Olav Thokle da han var på Svalbard i fjor. - Det var en svart plastpose de to ungene lekte med. De dro den fra hverandre, og til slutt ble den helt borte. Den gikk ned i de små magene deres, sier han. Foto: Olav Thokle
PÅ SVALBARD: Dette synet møtte naturfotograf Olav Thokle da han var på Svalbard i fjor. - Det var en svart plastpose de to ungene lekte med. De dro den fra hverandre, og til slutt ble den helt borte. Den gikk ned i de små magene deres, sier han. Foto: Olav Thokle Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor sommer var naturfotograf Olav Thokle på Svalbard. Han satt i en båt da han oppdaget ei binne og hennes to små isbjørnunger ute på ei øy, nord på Svalbard.

- Det så først veldig fint ut. Ungene lekte og koste seg, sier Thokle til Dagbladet.

- Men etter en stund så vi noe rart - noe stort og svart som liknet på en søppelpose, fortsetter han.

De kjørte båten nærmere øya, og Thokle tok fram kamera med telelinse.

- Da så jeg at det var en svart plastpose de to ungene lekte med. De dro den fra hverandre, og til slutt ble den helt borte. Den gikk ned i de små magene deres, de spiste den, sier han.

LEKTE: Naturfotografen kunne ikke se hva de to ungene lekte med før han tok fram kamera med telelinse. Han sier det var fælt å bevitne at de spiste plastikken. Foto: Olav Thokle
LEKTE: Naturfotografen kunne ikke se hva de to ungene lekte med før han tok fram kamera med telelinse. Han sier det var fælt å bevitne at de spiste plastikken. Foto: Olav Thokle Vis mer

Plast i magen hos én av fire

Kunnskapen om at isbjørner kan spise plastavfall som de finner, er relativt ny. I Alaska har man undersøkt mageinnholdet til 51 isbjørner som hadde blitt felt i jakt i perioden 1996-2018.

- Undersøkelsen viste at 25 prosent av isbjørnene hadde plast i magen, sier Geir Wing Gabrielsen, som er leder for forskningsprogrammet miljøgifter (økotoksikologi) ved Norsk Polarinstitutt, til Dagbladet.

Plasten som ble funnet i magen til isbjørnene, var hovedsakelig plastposer og søppelsekker, ifølge undersøkelsen.

Forskerne mener plasten kan ha ført til blokkeringer i tarmen til bjørnene - og smertefulle forstoppelser.

Økende problem på Svalbard

Isbjørner på Svalbard er ikke undersøkt på samme måte som de i Alaska - men bildene av bjørnungene som spiser plast kan si noe om at problemet er det samme der, tror forsker Gabrielsen.

- Vi vet at plast er et økende problem på Svalbard, og derfor er det grunn til å tro at det er like mye plast i magen til isbjørnene der, sier han.

- Dette er et område vi ikke vet så mye om foreløpig, og som vi må se mye nærmere på i tida som kommer, fortsetter han.

PLAST I HAVET: De siste årene er det meldt om flere tilfeller der dyr spiser plast. Derfor er det farlig. Video: Scanpix, Storyful. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

- Egentlig et paradis

Naturfotograf Thokle glemmer aldri synet av isbjørnungene som spiste plast.

- Det var fælt å se, sier han.

Han legger til at ut fra hva han har sett av plastavfall på Svalbard, blir han ikke overrasket om det også er mye plast i magene til isbjørnene der.

- Utfra det jeg har sett og dokumentert av all plasten som ligger på Svalbard, ville det ikke forundret meg, sier han og tilføyer:

- Svalbard er i utgangspunktet et paradis for oss naturfotografer. Vi vil ofte se flotte naturlandskap som er uberørt av mennesker. Samtidig vil vi vise naturen slik det faktisk er, og derfor mener jeg det er kjempeviktig at bildene av at bjørnene spiser plast, blir sett.

- Isbjørn er utsatt

Leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg, deler fotografens bekymring:

- Isbjørnen er utsatt med tanke på søppelet vårt. Den spiser stort sett det den kommer over av ting vi forlater i naturen eller hytter i nærheten av der den vandrer. Da kan den få i seg både emballasje og mikroplast indirekte fra oss også, sier hun og fortsetter:

- Grunnen til at isbjørnen er så utsatt, er at den lever i områder med stor tilgang til mat fra havet, samt dens posisjon i næringskjeden. Jo høyere opp i næringskjeden et individ er i et økosystem, jo høyere blir konsentrasjonen av et stoff. Konsekvensene er at det kan bli giftige konsentrasjoner av miljøgifter i rovdyr som er på toppen av næringskjeden.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Økende trussel

Dagbladet har den siste tida skrevet om sjøfuglene på Runde på Sunnmøre, som bygger reir av søppel de finner langs strendene.

Vi har også sett at noen fugler risikerer å bli kvalt til døde etter å ha satt seg fast i garnrester, og hvaler som skylles opp på strendene med magen proppfull av plast.

Men dette er altså ikke de eneste artene som plastavfall utgjør en trussel mot, understreker Gabrielsen ved Norsk Polarinstitutt.

- Den siste FN-rapporten fra 2016 viser en voldsom økning av arter som er berørt av plastforurensning, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!