Havnespy

Ny rapport: Kan spre seg til Svalbard

Den uønskede arten har potensial til å kolonisere hele norskekysten, advarer Miljødirektoratet etter en ny risikovurdering om havnespy.

OPPDAGET I HAUGESUND: Bildet viser en havnespy-koloni med de karakteristiske «dråpene» av kolonien, som henger ned og etter hvert vil løsne. Små fraksjoner som løsner vil kunne etablere nye kolonier, som raskt vokser seg store. Foto: Anne-Mari With Ottesen
OPPDAGET I HAUGESUND: Bildet viser en havnespy-koloni med de karakteristiske «dråpene» av kolonien, som henger ned og etter hvert vil løsne. Små fraksjoner som løsner vil kunne etablere nye kolonier, som raskt vokser seg store. Foto: Anne-Mari With Ottesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Arten ble først påvist i Norge i 2020, ved Engøysundet i Stavanger. Siden da har havnespy blitt oppdaget i fem havner på Vestlandet.

Den er også kjent som japansk sjøpung, eller Didemnum vexillum på fagspråket.

Havnespy kan ellevedoble seg på to uker, og har stort potensial til å utkonkurrere andre arter ved å gro over disse.

Myndighetene frykter at den vil redusere leveområdene og vekstmulighetene til andre arter.

Det har fra før vært kjent at havnespy kan overleve under lave temperaturer. En ny risikovurdering, publisert fredag, er helt tydelig på hva det vil kunne innebære:

- Den vil kunne spre seg langs hele norskekysten, til og med Svalbard, sier senioringeniør Ida Maria Evensen i Miljødirektoratet til Dagbladet.

Risikovurderingen er utarbeidet av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) på bestilling fra direktoratet.

Dette er første gang noen ser på hva spredningen av arten vil bety for norskekysten. Rapporten er basert på litteraturstudier og erfaringer fra andre land.

- Den viser at havnespy utgjør en betydelig risiko for viktige naturtyper og arter som lever naturlig i Norge, sier Evensen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.