Corona

Ny rapport: Lavest smittetall i Europa

Coronaviruset kan ha smittet 22 000 nordmenn, men ifølge en studie fra anerkjente Imperial College er Norge blant landene med lavest antall smittede og minst spredning i Europa.

COVID-19: Her er siste nytt om coronakrisen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +314
innlagt212 -6
døde 734 +25
påvist smittet 143 000 000+854.4K
døde 3 040 000 +14.2K
Se mer

En to uker gammel rapport fra Imperial College i London sendte sjokkbølger gjennom hele Europa og førte til innstramming i corona-tiltak i blant annet Storbritannia.

Da Norge i forrige besluttet at de ville forsøke å undertrykke epidemien framfor å «bremse» den, var rapporten fra Imperial College tungt vektlagt av blant annet Helsedirektoratet.

Nå har de samme forskerne kommet med en ny rapport der de kommer med sine estimater for hvor mange de mener er smittet i forskjellige europeiske land og hvilken effekt smitteverntiltakene har hatt.

EFFEKT: Ifølge smittevernsforskerne ved Imperial College i London er Norge det landet blant de elleve undersøkte med færrest smittede i forhold til innbyggertall og det landet med lavest smittetall. Her et tomt Oslo sentrum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EFFEKT: Ifølge smittevernsforskerne ved Imperial College i London er Norge det landet blant de elleve undersøkte med færrest smittede i forhold til innbyggertall og det landet med lavest smittetall. Her et tomt Oslo sentrum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Oppløftende for Norge

Rapporten, som bygger på epidemiologiske modeller, er oppløftende lesing for Norge.

Landene som er undersøkt

 • Østerrike
 • Belgia
 • Danmark
 • Frankrike
 • Tyskland
 • Italia
 • Norge
 • Spania,
 • Sverige
 • Sveits
 • Storbritannia

Ifølge rapporten er Norge landet med lavest antall smittede i forhold til folketall blant alle de elleve landene som er undersøkt og landet med lavest smittetall.

Forskerne mener at Norge er blant landene med lavest reproduksjon (smittetall) i Europa og anslår dette til å være 0,97 (mellom 0,14 - 2,14).

- Hver smittet smitter «under en annen». Dette er supert! Men det knytter seg stor usikkerhet til dette estimatet, sier overlege Andreas Lind ved OUS til Dagbladet.

Han forklarer at tallet er beregnet basert på resultatet fra land med høyere andel av befolkningen enn Norge, og at det derfor knytter seg usikkerhet til disse tallene.

Kan ha smittet 22 000

Samtidig kaster den lys over det som kan være pandemiens mørketall i Norge:

MONICA MÆLAND: - Landbruket har stort behov for sesongarbeidere, særlig i forbindelse med våronna. Bilde: Bjørn Langsem Vis mer

Forskerne anslår per 28. mars at totalt 0,41 prosent av Norges befolkning [0.09%-1.2%] er smittet.

Det betyr at 22 007 nordmenn kan ha vært eller er smittet av coronavirus per 28. mars.

FHIs tall fra mandag 30. mars viser at 4226 personer har fått påvist covid-19. Antall påvist smittede 28. mars var 3845 personer.

Dersom estimatene fra Imperial College stemmer kan antall smittede være over 7,5 ganger høyere enn de som har fått viruset påvist i Norge.

- Dette er veldig interessant, skriver Lind i en e-post til Dagbladet.

Han er enhetsleder ved avdeling mikrobiologi i virusavdelingen ved OUS, og understreker at han ikke er epidemiolog.

- De elleve landende som de har med, er veldig ulike, da «attack raten», altså andel smittede i befolkningen, var ulik da de tiltakene ble satt inn - og fordi tiltakene ble satt inn ulikt.

Ut ifra forskernes beregninger ser det imidlertid lyst ut for Norge, mener Lind.

- Nærmest verdensmestere i testing

- Norge testet veldig mye helt fra starten. Vi er nærmest verdensmestere i testing, mye flinkere enn våre naboland, og har på den måten sannsynligvis redusert «attack raten» betydelig.

Lind mener tiltakene i Norge ble satt inn til rett tid.

OVERLEGE: Andreas Lin er enhetsleder ved avdeling mikrobiologi i virusavdelingen ved Oslo Universitetssykehus (OUS). Foto: Anders Bayer
OVERLEGE: Andreas Lin er enhetsleder ved avdeling mikrobiologi i virusavdelingen ved Oslo Universitetssykehus (OUS). Foto: Anders Bayer Vis mer

- Og med god styrke. Nordmenn er stort sett flinke til å holde seg til rådene til myndighetene. Dette har vært mye vanskeligere i land som Italia.

Tallene i rapporten er basert på at Norge 12. mars innførte strenge karanteneregler, forbød offentlige arrangementer og stengte skoler og barnehager. Også isolering av syke og oppfordringer om sosial distansering skal ha hatt en vesentlig effekt på R - antallet hver enkelt smittet smitter videre.

Høyre enn FHI-anslag

Antall smittede er noe høyere enn det FHI presenterte i sin framskrivingsmodell som ble lagt fram forrige tirsdag. De estimerte 13 100 (mellom 7120 og 23 140) smittede forrige mandag og at det tallet kan har vært oppe i 22 380 30. mars.

SER LYSET: Norske helsemyndigheter sier det er forsiktig grunn til optimisme i Norge. Andelen smittede per dag har vært jevn den siste uka. Her helseminister Bent Høie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SER LYSET: Norske helsemyndigheter sier det er forsiktig grunn til optimisme i Norge. Andelen smittede per dag har vært jevn den siste uka. Her helseminister Bent Høie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er imidlertid basert på FHIs worst case-scenario med et smittetall på 2,4. Både Imperial College og FHI sier at det er stor usikkerhet knyttet til tallene.

Imperial College har regnet seg fram til at smittetallet, som forteller hvor mange en pasient smitter i snitt, i snitt har sunket fra opprinnelige 3,87 til 1,43 i de elleve europeiske landene de har undersøkt. Dette fallet i smittetallet kommer som følge av omfattende smitteverntiltak.

Igjen understreker Lind ved OUS at dette er beregninger det knytter seg stor usikkerhet til.

- Hvilken effekt et tiltak i virkeligheten har, vet man først ca. to uker etterpå, da virusets inkubasjonstid er opp mot to uker.

Likevel gir resultatene grunn til forsiktig optimisme, mener han.

Mørketall

Både norske FHI og smittevernmyndigheter verden over erkjenner at det er enorme mørketall knyttet til spredningen av covid-19.

- Vi regner med at det i alle land er langt færre tilfeller som er oppdaget enn det reelle tallet. Hovedårsaken til det er asymptomatiske infeksjoner (smitte uten symptomer) samtidig som det er begrenset testkapasitet, skriver forskerne.

Landene som er undersøkt er Østerrike, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia, Norge, Spania, Sverige, Sveits og Storbritannia.

- Verst i Spania

Ifølge forskerne har epidemien så langt rammet flest i Spania og Italia i forhold til folketall. De som er rammet minst er Tyskland og Norge, men ifølge forskerne kan også dette skyldes at Norge fortsatt er relativt tidlig i epidemien.

Ifølge studien kan hele 15 prosent av Spanias befolkning på 46 millioner være smittet. Det utgjør i så fall 6,9 millioner mennesker, mer enn 85 ganger så mange som har bekreftet smitten i landet.

I Italia antar de at hele 9,8 prosent av befolkningen på 60 millioner, altså 5,88 millioner mennesker, er smittet. Det er nesten 60 ganger flere enn de knappe 98 000 som har fått bekreftet smittede.

Dagbladet var mandag kveld i kontakt med FHI, som da ikke hadde anledning til å kommentere saken. Andreas Lind mener Norge bør være fornøyd.

- Ja, jeg syns man bør være fornøyd med dette. Jeg håper og tror at det vi alle sammen gjør nå har stor betydning for hvordan dette går. Vi redder både liv og sørger for at sykehusene vår ikke bryter sammen. Så stå på Norge, dette klarer vi sammen!

Status vaksinasjon Full oversikt

1 088 100 (20.3%)i Norge har fått dose nr 1
301 742 (5.62%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer