Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny rapport: Menneskeskapt global oppvarming bidrar til ekstremvær

- Noen hendelser har menneskelig fingeravtrykk, sier forsker.

STYRTREGN: I Norge kommer ekstremhendelsene, med mye nedbør, hyggpigere. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
STYRTREGN: I Norge kommer ekstremhendelsene, med mye nedbør, hyggpigere. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny rapport fra National Academies of Sciences, Engineering and Medicine i USA slås det fast at forskere nå kan finne den globale oppvarmingens «fingeravtrykk» i visse typer ekstremvær, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge David Titley, som står ansvarlig for rapporten, kan de fastslå hvorvidt det var mer sannsynlig at vi fikk gitte tilfeller av hetebølger, tørke og kraftig nedbør på grunn av menneskeskapt global oppvarming.

- Noen hendelser har et menneskelig fingeravtrykk, sier en av rapportforfatterne, Marshall Shepherd, meteorologiprofessor ved universitetet i Georgia i USA.

Lovpriser forskningen
Ikke alle typer vær kan kobles like direkte opp mot global oppvarming. Rapporten fastslår at man med stor sannsynlighet kan koble menneskeskapte klimaforandringer til ekstreme temperaturer, både varme og kalde, som den russiske hetebølgen i 2010, mens man ikke kan gjøre den samme koblingen med eksempelvis tropiske stormer.

Poenget til forskerne er at det ikke er sånn at hvert enkelt ekstremvær kan sies å være helt og fullt et resultat av global oppvarming, men at det er en faktor som har gjort sjansen for ekstremværet større.

Klimaforsker Katharine Hayhow, ved Texas Tech, lovpriser forskningen.

- Det er veldig viktig å få folk til forstå at ingenting er svart hvitt. Ingen værtyper er utelukkende menneskapte eller utelukkende naturlige. De er et eller annet sted på skalaen i mellom, sier Hayhow.

På grensen
Seniorforsker i Cicero, Bjørn Myhre, sier man med denne typen forskning er helt på grensen av det man kan hente ut av dagens klimainformasjon, fordi det ligger noe usikkerhet knyttet til de bakenforliggende utregningene.

- Jeg har ikke sett akkurat denne rapporten, men det er gjort andre funn som konkluderer med noe tilsvarende. Det ligger en del antagelser bak her. Hvordan ville et klima helt uten global oppvarming sett ut? Man finner her fram til at sannsynligheten for ekstremvær uten global oppvarming er veldig lite sannsynlig, mens med en global oppvarming vil det være sjelden.

- Er det da lite formålstjenelig å drive med denne typen forskning på enkelthendelser?

- Både og. Det vi ser her hjemme er at ekstremhendelsene, da snakker vi særlig om nedbør her, kommer mye hyppigere og jeg tror det er med på å få folk til å forstå hva klimaendringer dreier seg om, sier Myhre til Dagbladet.

- Det å studere sånne hendelser er viktig og å kvantifisere hvor mye hyppigere det skjer.

For det som er helt utvilsomt, sier Myhre, er at vi mennesker endrer klimaet dramatisk.

- Fortsetter det sånn som i dag blir konsekvensene dramatiske, fastslår han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media