FERIELEILIGHETER: En analyse av utleieindustrien i Barcelona har gjort funn som støtter lokalbefolkningens bekymring om at utleie av ferieleiligheter får leieprisene til å skyte i været. FOTO: NTB Scanpix
FERIELEILIGHETER: En analyse av utleieindustrien i Barcelona har gjort funn som støtter lokalbefolkningens bekymring om at utleie av ferieleiligheter får leieprisene til å skyte i været. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Ny rapport: Én utleier i Barcelona drar inn 300 000 kroner per dag

I sommer var lokalbefolkningen på Mallorca bekymret for masseturismens konsekvenser. Nå har utleieindustrien i Barcelona blitt analysert.

Turisters hensynsløse atferd førte til protestaksjoner på ferieøya Mallorca i sommer. Med slagord som «turisme dreper Mallorca» og «en flyging i minuttet er uholdbart», markerte lokalbefolkningen sin motstand.

Da Dagbladet reiste til ferieøya i sommer, ble det klart at det ikke er bare fyll og overforbruk av lokale ressurser som bekymrer dem, men også innvirkningen masseturismen har på boligmarkedet.

- Det er ingen tvil om at prisene på boliger i gamlebyen har blitt kjempehøye etter hvert som turismen har vokst. Jeg kunne aldri kjøpt leilighet i sentrum i dag. Det var mye billigere før det kom hoteller og utleieleiligheter overalt, sa Pere Antoni Oliver til Dagbladet i sommer.

Lokalbefolkningen har i årevis vært opprørt over prisstigningen. Det førte blant annet til at det ble iverksatt forbud mot Airbnb-utleie i sommer.

MOTSTAND: Mens nordmenn og andre besøkende soler seg, spiser is og bader, har turismen i Mallorca gjort livet vanskeligere for mange av de lokale beboerne. Boligprisene skrus opp, gatene fylles av utenlandske turister, og flere mener at den opprinnelige kulturen går tapt. Manel Domènech er en av innbyggerne i Palma de Mallorca som håper på en helom... Vis mer

Bøter

Airbnb ble også ilagt bot av de lokale myndighetene, med hensikt å stoppe ulovlig utleie til turister. Boten var på 2,9 millioner kroner, og ble også gitt til Homeaway og Tripadvisor, opplyste turistdirektør i den baleariske regjeringen, Antoni Sansó til Dagbladet.

Det er imidlertid ikke bare nettstedene som kan bøtelegges, loven tillater nemlig de lokale myndighetene å gi bøter på omtrent 400 000 kroner dersom privatpersoner blir tatt for å leie ut leiligheter.

Bekymringene for masseturismens konsekvenser for boligmarkedet har også nådd storbyen Barcelona.

I 2017 ble det rapportert om at en gruppe aktivister hadde ramponert en turistbuss, samt at de proklamerte at «masseturisme dreper nabolagene, ødelegger områdene og fører arbeiderklassen inn i elendigheten».

- EN SKAM: I Magalufs festgater er det liv hver kveld, og ifølge ordføreren i Mallorcas kommune Calvía kommer «sommersesongen stadig tidligere, og med stadig høyere volum». Barer og nattklubber frister med tilbud som «to for én», og hoteller har gjerne fri bar. Lokalbefolkningen og myndighetene har sett seg lei på turister som kommer på fylletur, o... Vis mer

Ny rapport

For å kartlegge utfordringen, har analyseorganisasjon DataHippo tatt en nærmere titt på utleieindustrien.

Én utleier på Airbnb har en portefølje på hele 204 leiligheter i Barcelona alene, og drar inn 311 000 kroner dagen under høysesong for turisme, ifølge organisasjonens rapport.

Det må samtidig tas forbehold om at større kjeder trolig står bak utleieprofilene som besitter større mengder leiligheter.

De ti største utleierne i byen disponerer 996 leiligheter, mens 3633 utleiere disponerer to til fire hver. Til sammen drar utleie av ferieleiligheter i Barcelona, via Aribnb og andre plattformer, inn inntekter på 1,5 millioner dollar dagen (omtrent 12,4 millioner kroner), ifølge The Guardian.

Avisa skriver at funnene ser ut til å passe godt inn i de lokale myndighetenes stadig økende bevismengde på at den massive økningen i utleieleiligheter forbeholdt turister er med på å kjøre leieprisene for lokale leietakere opp.

- Alle skal kunne tjene på det

Kommunikasjonsdirektør i Airbnb, Andreu Castellano, argumenterer med at majoriteten av utleiere i Barcelona er vanlige privatpersoner, og sier at 76 prosent av utleierne på Airbnb disponerer bare én leilighet. Bare fire prosent disponerer mer enn 10 leiligheter, sier han.

Før solgte lokale myndigheter lisenser til å leie ut ferieleiligheter for omtrent 2000 kroner. Etter de lokale myndighetene har sluttet å innvilge nye lisenser, har markedsverdien på dem steget til over 650 000 kroner.

Castellano sier at 80 prosent av disse lisensene er eid av store hotellkjeder og eiendomsselskaper.

- Vi mener sterkt at alle skal kunne tjene på turismen i Barcelona, ikke bare hotellene. Og i samarbeid med politikere har vi gjort store framskritt med å få på plass klare og moderne lover som støtter at lokale familier kan dele hjemmene sine, sier han.