Ny rapport: Oljefondet har fortsatt 77 milliarder i kull

Greenpeace ber Stortinget tette «smutthull» og kaste ut flere selskaper.

FORTSATT KULL I OLJEFONDET: En ny rapport skriver Greenpeace at Oljefondet fortsatt har 77 milliarder investert i kullselskaper. Nå ber de Stortinget sørge for at flere av selskapene kastes ut. Bildet er ment som illustrasjon, og er fra en kullgruve i Wyoming i USA. Oljefondet investerer ikke i selskapet som driver denne gruven. Foto: Kristina Barker / File Photo / Reuters / NTB Scanpix
FORTSATT KULL I OLJEFONDET: En ny rapport skriver Greenpeace at Oljefondet fortsatt har 77 milliarder investert i kullselskaper. Nå ber de Stortinget sørge for at flere av selskapene kastes ut. Bildet er ment som illustrasjon, og er fra en kullgruve i Wyoming i USA. Oljefondet investerer ikke i selskapet som driver denne gruven. Foto: Kristina Barker / File Photo / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For tre år siden jublet miljøbevegelsen da et samlet Storting vedtok at Oljefondet skulle selge seg ut av kullselskaper.

Vedtaket ble beskrevet som «en milepæl», og skapte overskrifter over hele verden. Siden da har Oljefondet solgt seg ut av 69 selskaper som bryter med fondets «kullkriterium».

Hos Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge, har jubelen stilnet tre år etter det han omtalte som «en dag for historiebøkene».

- De aller fleste nordmenn tror nå at Oljefondet ikke har investeringer i kull eller kullkraftsektoren i det hele tatt. Det er et stykke fra sannheten, sier han.

- 77 milliarder

Greenpeace har sammen med den tyske organisasjonen Urgewald gjort en gjennomgang av Oljefondets investeringer i selskaper som driver med kullproduksjon og kullkraft, samt selskaper i leverandørindustrien.

Under gjennomgangen fant de kull-investeringer for 77 milliarder kroner.

- Dette er selskaper som satser videre på en type kraft verdens klima ikke tåler, sier Gulowsen.

- Mange investeringsfond fulgte etter da Oljefondet begynte å selge seg ut av kull, og flere av dem har nå innført enda strengere regler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer