Ny rapport om Pol Pots død

Mellom én og to millioner mennesker bukket under i de fire årene Pol Pot satt ved makten i Kambodsja. I 19 år har han holdt seg i skjul. Etter flere falske dødsmeldinger de siste årene, tyder ting på at han døde i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han kommer til å bli husket som en av dette århundres største despoter.

Selv angret han ikke noe.
- Min samvittighet er ren. Jeg kom for å lede kampen, ikke for å drepe, sa Røde Khmer-lederen i et av de sjeldne intervjuene han ga før han døde.

Pol Pots politiske eksperiment var så ekstremt at det savner sidestykke. Hans kommunisme med kambodsjansk særpreg utviklet seg til en politisk cocktail, der man startet med å stille klokka og kalenderen tilbake til år null ved den blodige maktovertakelsen 17. april 1975.

Terror-regime

Regimets idégrunnlag førte til avfolking av byene, og kambodsjanerne ble tvunget tilbake til en primitiv naturhusholdning.

Med en blanding av maoistisk kulturrevolusjon, ekstrem nasjonalisme og hat mot arvefienden Vietnam skulle Pol Pot og hans Røde Khmer-regime skape den ekte, rene kommunisme på rekordtid.

Pengevesenet ble avskaffet. Intellektuelle og alle andre med «upraktisk» utdannelse havnet først i slavearbeidsleire og deretter i massegravene. Å bære briller var livsfarlig.

- Vi gjorde noen feilgrep, sa «bror nummer en», Pol Pot, i et av sine siste intervjuer.

Vestlig støtte

Den rigide avarten av kommunismen fikk i utgangspunktet støtte både fra USA og Kina, og selv lenge etter at Pol Pots folkemord var avslørt og Røde Khmer var drevet på flukt, var det dette regimet som ble anerkjent, blant annet av Norge og USA.

I senere år vurderte USA mulighetene for å få Pol Pot stilt for retten, men diplomater i Sørøst-Asia hadde aldri noe tro på at dette ville lykkes.

(NTB)