Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksrettsprosessen:

Ny rapport om Trump

Tirsdag friga etterretningskomiteen i Representantenes hus sin rapport etter høringene i Kongressen. Der konkluderer de med at det er bevist at Trump misbrukte embetet for personlig og politisk vinning.

NY RAPPORT: I riksrettsrapporten konkluderes det med at president Trump misbrukte embetet. Foto: NTB Scanpix
NY RAPPORT: I riksrettsrapporten konkluderes det med at president Trump misbrukte embetet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tirsdag har etterretningskomiteen i Representantenes hus frigitt en rapport om riksrettsprosessen mot president Donald Trump.

Der konkluderer de blant annet med at presidenten har misbrukt embetet for personlig og politisk vinning, på bekostning av nasjonal sikkerhet.

Trump har hele tiden nektet for at han har gjort noe galt i forbindelse med Ukraina-skandalen, og har blant annet omtalt det som en «bløff» og en «heksejakt».

USA-ekspert Svein Melby er ikke overrasket over konklusjonene i rapporten.

- Det som slår meg er at de ikke bare gjør dette til et spørsmål om Ukraina-saken, men at det er en del av et større bilde hvor Trump forsøker å tilrive seg en makt i forhold til Kongressen som til dels er i strid med grunnloven. Det heves til et spørsmål om Kongressens rolle, hvor de må reagere, ellers har de en presidentmakt i USA som ligner det vi har i autoritære diktaturer, sier Melby, og nevner at Trump-administrasjonen blant annet skal ha nektet å stille personer til disposisjon i vitneavhør.

- Det er et mønster som går igjen hele veien, enten det er å hindre Kongressens overoppsyn, eller å bruke embetet for å oppnå personlig vinning, forklarer han.

OFFENTLIGGJORT: Telefonsamtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president, Volodomyr Zelenskyj, er offentliggjort. Skjermdump: Det hvite hus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Rapporten blir votert over i representantenes hus allerede i kveld, før saken oversendes til justiskomiteen.

Deretter vil det utarbeides konkrete tiltalepunkter til en riksrettsak, før Representantenes Hus stemmer over disse tiltalepunktene. Er det flertall for ett eller flere av dem, blir det åpnet formell riksrettsak mot Trump, ifølge Melby.

Alt tyder på at det skjer, mener han. Selve saken skal imidlertid avgjøres i Senatet, hvor republikanerne har flertall.

- Når avstemningen har vært i Representantenes Hus, er det klart for selve saken. Sånn som det ser sånn ut er det lite sannsynlig at republikanerne vender seg mot presidenten, men ting kan jo alltid skje, sier Melby.

Ifølge Demokratene som leder komiteene som har lagd rapporten, forteller den følgende:

«Det er overveldende bevis for at president Trump misbrukte embetet til å presse Ukraina til å åpne etterforskning mot hans politiske rival, tidligere visepresident Joe Biden, og en motbevist konspirasjonsteori om at det var Ukraina, ikke Russland, som forsøkte å påvirke 2016-valget. Disse undersøkelsene var som skapt for å tjene hans kampanje for gjenvalg som president i 2020.

Det er også overveldende bevis for at Trump ville gi offisielle ytelser mot at de åpnet den nevnte etterforskningen: Et ettertraktet besøk i Det hvite hus og militærstøtte fra USA, som Ukraina trengte mot sin motstander Russland.

Til sist er det tilstrekkelig bevist at etter Trumps forsøk på sikre seg hjelp fra utenlandske makter ble avslørt, så forsøkte han kategorisk å hindre granskingen for å dekke over sine handlinger.

Dette er ikke blitt tilstrekkelig motsagt. Tvert om gjør bevisene det klart at presidenten misbrukte embetet for personlig og politisk vinning, på bekostning av nasjonal sikkerhet.

Presidentens handlinger har vært til skade for vår nasjonale sikkerhet, undergravd integriteten til vårt neste presidentvalg og brutt løftet som han ga under ed. De har også utfordret kjernen i grunnloven vår.

Det er opp til Kongressen å avgjøre hvorvidt disse handlingene tilsvarer et overtramp som skal føre til en riksrettssak, hvorvidt Trump skal holdes ansvarlig og hvorvidt nasjonen forplikter seg til rettsstaten, eller om en president som misbruker sitt embete for å tvinge fram en utenlandsk innblanding i et amerikansk valg er noe befolkningen bare må tåle.

Med frigivelsen av denne rapporten, kan det amerikanske folket selv se bevisene som beskriver president Trumps svik mot offentlighetens tillit.»

Det hvite hus var tirsdag raskt ute med å kommentere rapporten.

- Idet den ensidige farseprosessen avsluttes, har komitéleder Adam Schiff og demokratene mislyktes fullstendig med å finne noen som helst bevis for at president Trump har gjort noe galt, sier Trumps talskvinne Stephanie Grisham i en uttalelse, ifølge NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media