<strong>OKKUPERT:</strong> Her bygges en bosetning på okkupert territorium i nærheten av Jerusalem. Photo: Mikkel Bahl/Danwatch
OKKUPERT: Her bygges en bosetning på okkupert territorium i nærheten av Jerusalem. Photo: Mikkel Bahl/Danwatch Vis mer

Okkuperte palestinske territorier

Ny rapport peker ut oljefondet som «verstingen»: - Investerer milliarder av euro i selskaper med ulovlige bosetninger

Europas fem største pensjonsfond har til sammen 7.5 milliarder euro i investeringer i selskaper med virksomhet i og rundt ulovlige bosetninger i okkuperte palestinske territorier. Dette er ifølge en ny undersøkelse fra Danwatch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den største investoren er den norske stats pensjonsfond, altså Oljefondet, med hele 5.2 milliarder euro av den samlede totalen på 7.5 milliarder euro.

<strong>OVERSIKT:</strong> Topp fem europeiske pensjonsfond med investeringer i selskaper med aktiviteter i og rundt ulovlige bosetninger. Oljefondets kollonne er den største. Foto: Danwatch
OVERSIKT: Topp fem europeiske pensjonsfond med investeringer i selskaper med aktiviteter i og rundt ulovlige bosetninger. Oljefondets kollonne er den største. Foto: Danwatch Vis mer

Krenker palestinernes rettigheter
- Det er interessant at den norske stats pensjonsfond har penger i samtlige 36 selskaper på vår liste , sier Mikkel Bahl fra Danwatch.

For eksempel 235 millioner euro i israelske banker, som direkte finansierer bosetninger, og ikke benekter det.

- Ifølge samtlige eksperter vi har talt med, kan man ikke ha penger i de israelske bankene uten å bidra til å krenke palestinernes rettigheter, sier Bahl.

I tiår har det internasjonale samfunnet fordømt ulovlige bosetninger, men det ser ikke ut som det har hatt noen effekt på de israelske bankene. Bankene har fortsatt å finansiere byggeprosjekter i okkuperte palestinske områder.

Bahl viser til et eksempel fra undersøkelsen. Europas tredje største pensjonsfond, PFZW, besluttet i 2014 å trekke alle investeringer ut av Israels fem største banker, fordi de finansierer bosetninger og har filialer på Vestbredden.

Ifølge undersøkelsen er disse bankene svartelistet av PFZW, etter at de trakk seg ut i 2014.

Danwatch et dansk media-og researchsenter, prisbelønnet for sin undersøkende journalistikk. I deres undersøkelse av danske investeringer i selskaper med tilknytning til ulovlige israelske bosetninger, ble også de fem største europeiske pensjonsfond undersøkt.

<strong>VESTBREDDEN:</strong> Byggeplass i nærheten av Bethlehem på okkuperte Vestbredden. &nbsp;Foto: Mikkel Bahl/Danwatch
VESTBREDDEN: Byggeplass i nærheten av Bethlehem på okkuperte Vestbredden.  Foto: Mikkel Bahl/Danwatch Vis mer
<strong>- ULOVLIG:</strong> Ifølge folkeretten er bosetningen Beitar Illit på Vestbredden ulovlig. Foto: Mikkel Bahl/Danwatch
- ULOVLIG: Ifølge folkeretten er bosetningen Beitar Illit på Vestbredden ulovlig. Foto: Mikkel Bahl/Danwatch Vis mer

Investeringer i strid med FNs prinsipper
I Danwatchs undersøkelse kom det fram at oljefondets investeringer inkluderer blant annet 135 millioner euro i selskapet Caterpillar, som leverer bulldosere til riving av palestinske hjem i de okkuperte områdene.

286 millioner euro har også blitt investert i HeidelbergCement, som har blitt svartelistet av mange andre europeiske investorer på grunn av utnyttelse av palestinske naturressurser.

Et annet eksempel er 1.5 milliarder euro i Siemens, som har installert trafikksystemer på israelske veier på Vestbredden, og lagt bud på prosjekter på okkupert territorium med Israel Railways.

<strong>ADVARER:</strong> 18 europeiske land som klart advarer mot aktiviteter som kan støtte ulovlige israelske bosetninger. Foto: Danwatch
ADVARER: 18 europeiske land som klart advarer mot aktiviteter som kan støtte ulovlige israelske bosetninger. Foto: Danwatch Vis mer

Slike investeringer er i strid med FNs veiledende prinsipper for forretnings- og menneskerettigheter, som advarer selskaper mot både direkte og indirekte tilknytning til aktiviteter i de okkuperte palestinske områdene.

Tilknytning til slike aktiviteter risikerer medvirkning til brudd på palestinernes rettigheter.

18 europeiske land advarer sine borgere og selskaper mot å foreta finansielle og økonomiske aktiviteter som kan støtte ulovlige israelske bosetninger.

Forventer at selskaper respekterer menneskerettighetene
I en e-post til Dagbladet skriver Thomas Sevang, kommunikasjonssjef ved Norges bank investment management, at det forventes at selskaper respekterer menneskerettighetene og tar hensyn til dette i sin virksomhet.

- Vi forventer at styrer sørger for at selskapet har retningslinjer for at det blir respektert, og at relevante tiltak er integrert i selskapets strategi, skriver Sevang.

Han forteller at det arbeides med utgangspunkt i sentrale internasjonale prinsipper og standarder forankret i OECD og FNs Global Compact og FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter.

- Vi kan dessverre ikke kommentere enkeltselskaper, men ansvarlig investeringspraksis en sentral del av mandatet og en integrert del av investeringsprosessen, skriver Sevang.

Det er det uavhengige Etikkrådet, utnevnt av Finansdepartementet, som gjør etiske vurderinger i henhold til retningslinjene for observasjon og utelukkelse. Alle ekskluderte selskaper og begrunnelse er publisert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer