Miljøødeleggelser

Ny rapport: Sjokkfunn

En ny undersøkelse av Australias økologiske systemer viser brå endringer. Landets miljø er i sjokktilstand.

MASSEBLEKING AV KORALL: Blekingen er et tegn på at store skader har oppstått på revet, der et enormt antall arter lever. Her fra en liten øy på Great Barrier Reef, Australia. Foto: David Gray / Reuters / NTB
MASSEBLEKING AV KORALL: Blekingen er et tegn på at store skader har oppstått på revet, der et enormt antall arter lever. Her fra en liten øy på Great Barrier Reef, Australia. Foto: David Gray / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skogbranner, tørke, global oppvarming og tap av leveområder påfører den unike naturen i Australia store skader, ifølge en ny rapport.

Dermed står stadig flere arter i fare for å bli utryddet. Antallet truede arter har økt med 8 prosent siden 2016, konkluderer rapporten State of the Environment.

Endringene i Australia kan skyldes klimaendringer, tap av habitat, forurensning og gruvedrift. Truslene blir ikke håndtert tilstrekkelig - noe som betyr at de er på vei til å forårsake flere problemer.

MASSEBLEKING: Mer enn 90 prosent av Great Barrier Reef-koraller som ble undersøkt i 2022 var bleket. Foto: C. Jones / AP / NTB
MASSEBLEKING: Mer enn 90 prosent av Great Barrier Reef-koraller som ble undersøkt i 2022 var bleket. Foto: C. Jones / AP / NTB Vis mer

Miljøminister Tanya Plibersek sa at dokumentet tegner et «sjokkerende» og «noen ganger deprimerende» bilde, og lover å innføre nye retningslinjer og lover.

En økologisk bombe

Den 2000 sider lange rapporten, som er bestilt av regjeringen, viser blant annet at 19 økosystemer holder på å kollapse. Den opplyser også om at Australia har mistet flere arter til utryddelse enn noen andre kontinenter.

- Hvis vi fortsetter i denne retningen, vil de dyrebare stedene, landskapene, dyrene og plantene som vi tenker på når vi tenker på hjemmet vårt kanskje ikke være her for barna og barnebarna våre, sa Plibersek ifølge BBC News.

Hun kalte de voldsomme skogbrannene i Australia i 2019 og 2020 en «økologisk bombe» som sendte sjokkbølger gjennom den sørøstlige delen av landet.

Flere millioner hektar ble svidd

De siste åra har Australia lidd av alvorlig tørke, historiske skogbranner, rekordstore flom og seks tilfeller av massebleking av korallene på Great Barrier Reef.

MÅ LØPE: Bonden Angel Martin Arjona må løpe for livet etter at han prøvde å redde byen Tabara i Spania fra skogbrannen. Video: Reuters Vis mer

Over 8 millioner hektar ble svidd av i brannene – et areal som er større enn Viken, Vestland, Rogaland og Agder til sammen, ifølge NTB.

TØRST: En dehydrert koala ble reddet fra en skogbrann i Australia. Foto: Saeed Khan / AFP / NTB
TØRST: En dehydrert koala ble reddet fra en skogbrann i Australia. Foto: Saeed Khan / AFP / NTB Vis mer

Mellom én og tre milliarder dyr døde eller ble fordrevet fra sine leveområder, ifølge rapporten.

Arbeiderpartiet Labor, som har overtatt makten i landet, har lovet å kutte karbonutslippene med 43 prosent i forhold til 2005-nivået innen 2030. Under den forrige regjeringen var målet 26–28 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer