Storbritannia:

Ny rapport: Slakter corona-håndteringen

Den britiske regjeringen sviktet fordi den brukte for lang tid på å stenge ned samfunnet, ifølge ny rapport. Det kostet tusenvis av liv, konkluderer parlamentet.

SEIN: Regjeringen i Storbritannia lukket ikke ned landet før den 23. mars 2020. Det får de nå massiv kritikk for i en ny rapport. Foto: PA Photos/ Justin Tallis/ NTB
SEIN: Regjeringen i Storbritannia lukket ikke ned landet før den 23. mars 2020. Det får de nå massiv kritikk for i en ny rapport. Foto: PA Photos/ Justin Tallis/ NTB Vis mer
Publisert

I en krass gjennomgang slår de folkevalgte fast i rapporten at den britiske regjeringens tidlige håndtering av coronapandemien er «et av de mest alvorlige feilstegene i det offentlige helsevesenet som Storbritannia noen gang har opplevd».

Rapporten konkluderer med at ministerne og forskerne i Storbritannia hadde en «fatalistisk» tilnærming til pandemien som forverret dødstallet, ifølge The Guardian.

- Dette skjedde selv om Storbritannia har noe av den beste ekspertisen i verden. Til tross for at vi har et åpent, demokratisk system ble det likevel mange utfordringer, heter det i rapporten.

Blant annet fastslår rapporten at pandemiplanlegging fokuserte for mye på influensa og at regjeringen hadde sviktet ved å ikke lære fra tidligere utbrudd som sars og ebola.

Alvorlige konsekvenser

Til tross for at Storbritannia var et av de første landene som utviklet en coronatest i januar 2020, kommer det fram at landet «forkastet» forspranget de hadde før situasjonen utviklet seg til en «permanent krise».

Konsekvensene av dette var alvorlige, kommer det fram i rapporten.

- Det var nesten et ufattelig tilbakeslag at man i et land med ekspertise i verdensklasse innen dataanalyse kunne møte den største helsekrisen på 100 år praktisk talt uten å analysere data, står det i rapporten.

HÅPFULL: Storbritannias statsminister Boris Johnson håper å kunne rulle tilbake coronatiltakene de har innført om tolv uker. Video: AP Vis mer

Krisen avslørte ytterligere store mangler i regjeringens maskineri, der offentlige organer ikke klarte å dele viktig informasjon og vitenskapelige råd ble oversett på grunn av mangel på åpenhet og innspill fra internasjonale eksperter.

Gjennomgangen er gjort av to komiteer i Underhuset på bakgrunn av flere måneder med høringer. Rapporten ble lagt fram tirsdag, i forkant av en uavhengig offentlig gransking av regjeringens coronahåndtering og som skal starte neste år.

- Hver uke teller

Selv om vitenskapelige rådgivere i regjeringen møttes for å diskutere pandemien allerede i januar, beordret ikke statsminister Boris Johnson en nedstengning av landet før 23. mars 2020.

I rapporten påpekes det at regjeringens forsinkede evne til å handle var et bevisst valg som ble anbefalt av helserådsgiverne og vedtatt av regjeringen.

- Det er nå klart at dette var en feil politisk beslutning, og at dette førte til et høyere dødstall i starten enn det ville ha blitt dersom regjeringen handlet tidligere. Hver uke tells i en pandemi som sprer seg raskt og eksponentielt, heter det i rapporten.

Med mer enn 135 000 coronadødsfall er Storbritannia dermed det landet med nest flest coronarelaterte dødsfall i Europa etter Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer