Ny rapport slår alarm om byggenæringen: - Fast ansatte fortrenges av arbeidere som kan sendes vekk på en times varsel

Hos de største entreprenørene er antallet faste halvert.

INNLEIDE: De seks største bemanningsbyråene i Oslo har nå over seks ganger så mange bygningsarbeidere som de seks tradisjonelt største entreprenørselskapene. Her er arbeidene i gang med det nye Nasjonalmuseet på den gamle Vestbanetomta. Foto: Espen Bratlie / Samfoto
INNLEIDE: De seks største bemanningsbyråene i Oslo har nå over seks ganger så mange bygningsarbeidere som de seks tradisjonelt største entreprenørselskapene. Her er arbeidene i gang med det nye Nasjonalmuseet på den gamle Vestbanetomta. Foto: Espen Bratlie / SamfotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en ny rapport fra Manifest er antallet faste ansatte i Byggenæringen i Oslo blitt halvert de siste åtte åra. Det samtidig som antallet som er leid inn fra bemanningsbyråer er mangedobla.

- Fast ansatte fortrenges av arbeidere som kan sendes vekk på en times varsel. Arbeidsstokken som leies inn via bemanningsbransjen består nesten utelukkende av utenlandske statsborgere, heter det i rapporten.

Byggenæringens landsforening (BNL) sier nedbygginga av faste ansatte går urovekkende raskt. 

- Dette er en utvikling vi har sett og som er veldig urovekkende, sier administrerende direktør Jon Sandnes til Dagbladet. .

- Det er snakk om å ta gode valg hele tiden. Hvis vi har bestillere som kun jager laveste pris vil de som konkurrerer om oppdragene dessverre ofte søke de enkle løsningene som ikke er bærekraftige over tid, sier han.

Han viser til at det å satse på ansatte fagfolk og lærlinger er bærekraftige løsninger som alle har et ansvar for å velge.

- Her er det viktig at bestillerne og entreprenørene satser på kompetanse.

- Den siste generasjonen Klassekampen skriver om rapporten i dagens papirutgave. Der sier hovedtillitsvalgt Arne Sveen i AF Gruppen Norge AS at han frykter de kan være den siste generasjonen fagarbeidere.

- De skyver oss stille og rolig ut. Det kommer til å være igjen en ørliten prosent som skal være nøkkelpersoner. Det er siste generasjon norske fagarbeidere på norske byggeplasser nå — hvis ikke det kommer kraftig lut, sier Sveen til Klassekampen.

Rapporten er basert på en undersøkelse fra Manifest senter for samfunnsanalyse, som så på 63 byggeplasser i Oslo-området i slutten av september. 1659 arbeidere ble spurt via tillitsvalgte i Fellesforbundet. Bemanningsbyråer og midlertidige ansatte for mye av skylda for utviklingen.

«Gjennomsnittlig årsinntekt for bosatte østeuropeiske håndverkere ansatt i bemanningsbyråer var i 2012 som vi så overfor under 300 000 kr per år, eller om lag 65 prosent av inntektsnivået til norske håndverkere», påpekte en Fafo-rapport tidligere i år.

- Byggenæringa er veldig prosjektorientert og konjunkturavhengig og kjøp av fleksibel arbeidskraft vil det alltid være behov for. Men det må aldri ta overhånd, sier Sandnes til Dagbladet.

Arbeidsinnvandring Til sjuende og sist mener rapportskriverne at det framveksten av bemanningsbyråene som er årsaken.

- De seks største bemanningsbyråene har nå over seks ganger så mange bygningsarbeidere som de seks tradisjonelt største entreprenørselskapene, heter det i Manifest-rapporten.

Ifølge Fafo-rapporten er 63 prosent av malere og bygg-tapetserere i Norge i dag utenlandske statsborgere. For murere er tallet 66 prosent, mens for ansatte som leies ut fra bemanningsbyråer til byggebransjen er tallet hele 89 prosent.