Ny rapport slår alarm om byggenæringen: - Fast ansatte fortrenges av arbeidere som kan sendes vekk på en times varsel

Hos de største entreprenørene er antallet faste halvert.

INNLEIDE: De seks største bemanningsbyråene i Oslo har nå over seks ganger så mange bygningsarbeidere som de seks tradisjonelt største entreprenørselskapene. Her er arbeidene i gang med det nye Nasjonalmuseet på den gamle Vestbanetomta. Foto: Espen Bratlie / Samfoto
INNLEIDE: De seks største bemanningsbyråene i Oslo har nå over seks ganger så mange bygningsarbeidere som de seks tradisjonelt største entreprenørselskapene. Her er arbeidene i gang med det nye Nasjonalmuseet på den gamle Vestbanetomta. Foto: Espen Bratlie / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge en ny rapport fra Manifest er antallet faste ansatte i Byggenæringen i Oslo blitt halvert de siste åtte åra. Det samtidig som antallet som er leid inn fra bemanningsbyråer er mangedobla.

- Fast ansatte fortrenges av arbeidere som kan sendes vekk på en times varsel. Arbeidsstokken som leies inn via bemanningsbransjen består nesten utelukkende av utenlandske statsborgere, heter det i rapporten.

Byggenæringens landsforening (BNL) sier nedbygginga av faste ansatte går urovekkende raskt. 

- Dette er en utvikling vi har sett og som er veldig urovekkende, sier administrerende direktør Jon Sandnes til Dagbladet. .

- Det er snakk om å ta gode valg hele tiden. Hvis vi har bestillere som kun jager laveste pris vil de som konkurrerer om oppdragene dessverre ofte søke de enkle løsningene som ikke er bærekraftige over tid, sier han.

Han viser til at det å satse på ansatte fagfolk og lærlinger er bærekraftige løsninger som alle har et ansvar for å velge.- Her er det viktig at bestillerne og entreprenørene satser på kompetanse.

- Den siste generasjonen Klassekampen skriver om rapporten i dagens papirutgave. Der sier hovedtillitsvalgt Arne Sveen i AF Gruppen Norge AS at han frykter de kan være den siste generasjonen fagarbeidere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer