Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronviruset

Ny rapport: Slik rammes barna

Ifølge Folkehelseinstituttet har 16 personer i alderen 0 til 10 år og 70 personer i alderen 11 til 20 år testet positivt.

CORONAVIRUSET: Mer en 300 000 tilfeller av covid-19 nå er rapportert til WHO, fra nesten hvert land i verden. - Pandemien akselererer, sier generalsekretær i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Video: AP Vis mer

I forbindelse med håndteringen av coronautbruddet, er Folkehelseinstituttet (FHI) blitt bedt om å utarbeide en rask oppsummering av tilgjengelig forskning rundt flere aktuelle problemstillinger.

Funnene i det ferske notatet baserer seg på raske søk i PubMed-databasen. Én forsker har gått gjennom søketreff, har valgt ut, kritisk vurdert og oppsummert resultatene, opplyser FHI.

«Ettersom det har vært viktig å få fram forskningsresultatene raskt, har vi valgt denne framgangsmåten, selv om den innebærer en viss risiko for at vi kan ha oversett viktig dokumentasjon, og at vi kan ha gjort feilvurderinger underveis», heter det.

NÅ: En oppsummering av de nyeste sakene om coronaviruset. Vis mer

- Sterke holdepunkter

Fagdirektør Atle Fretheim i FHI har skrevet notatet

- Det er sterke holdepunkter for at barn i liten grad blir hardt rammet. Det er også indikasjoner på at barn kan være smittebærere, men at det per nå ser ut til at de er det i mindre grad, sier Fretheim til Dagbladet.

Han peker på at det ennå er relativt få tilfeller av barn som er smittet og alvorlig syke, og knapt nok dødsfall.

- Det er fortsatt tidlig i epidemien, så vi har ennå ikke alle konklusjoner, sier han.

Statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse i ettermiddag. Der vil det trolig bli annonsert om regjeringen holder fast ved tiltakene om stengte skoler og barnehager, som per nå er fram til torsdag denne uka.

- I og med at man er usikre på effekten av stenging av skole og barnehager, vil innholdet i dette notatet antakelig være relevant i den vurderingen, sier Fretheim til Dagbladet.

Her følger problemstillingene Folkehelseinstituttet har vurdert:

SKIFTET: På en pressekonferanse mandag 23. mars hadde president Trumps holdning til coronapandemien endret seg. Video: CNN Vis mer

Blir barn smittet?

Det er påvist smitte hos mange barn, også i Norge, så det er ingen tvil om at viruset kan infisere barn. Så langt ser ut til at barn i mindre grad blir smittet, enn voksne, skriver FHI.

Folkehelseinstituttet rapporterer per 22. mars at 16 personer i alderen 0 til 10 år og 70 personer i alderen 11 til 20 har testet positivt for covid-19. Dette utgjør en relativt liten andel av alle som er registrert test-positive (4,0 prosent)

Selv om Norge er i en tidlig fase og mye kan endre seg, stemmer den lave andelen barn godt med det som rapporteres fra Kina, opplyser FHI.

Instituttet understreker at resultatene ikke nødvendigvis betyr at barn smittes sjeldnere enn voksne, for antall positive tester avhenger av hvor mange tester som utføres.

Blir barn syke og rammes de like hardt?

Rapportering fra Kina og Korea dokumenterer at barn som smittes kan bli syke og få typiske symptomer som feber og luftveisplager, opplyser FHI.

Rapportering fra Kina tyder sterkt på at barn med covid-19 stort sett får mildere symptomer enn voksne, og det er knapt registrert dødsfall blant barn.

Blant de syke barna har det også vært relativt få som trenger intensivbehandling.

Kinesiske forskere publiserte nylig en rapport om barn rammet av covid-19.

Analysene baserer seg på alle 2143 pediatriske tilfeller av covid-19 som ble rapportert inn til kinesiske helsemyndigheter i perioden 16. januar til 8. februar. En tredel av barna (741) var test-positive, mens de resterende var «suspected cases» basert på kliniske kriterier.

Av alle de 2143 barna ble 5,9 prosent klassifisert som alvorlig syke, noe forfatterne påpeker er mye lavere enn tilsvarende andel hos voksne (18,5 prosent). Det var kun ett dødsfall blant disse barna, skriver Folkehelseinstituttet.

Det var høyere andel alvorlige tilfeller blant de som hadde fått covid-19-diagnosen basert på kliniske kriterier uten test, enn blant de test-positive. Det kan bety at en del av de alvorlig syke barna egentlig hadde annen luftveisinfeksjon enn covid-19.

Andelen med alvorlig sykdom kan derfor være noe lavere enn anslått.

13 prosent av de test-positive barna ble rapportert å være uten symptomer.

- Klar konklusjon

Gunnveig Grødeland, forsker ved Universitetet i Oslo, sier det virker å være en klar internasjonal konklusjon at barn i mindre grad blir rammet av coronaviruset og sykdommen covid-19.

- Barn ble i utgangspunktet ikke fanget opp engang da sykdommen brøt ut i Kina fordi symptomene de utviste var såpass svake. Barn i risikogruppa kan bli alvorlig syke, men så langt har ingen barn under ti år dødd av sykdommen, og det sier jo sitt, sier Grødeland til Dagbladet.

Sprer barn smitte?

FHI har funnet få dokumenterte eksempler på sannsynlig smitte fra barn, men det svært begrenset dokumentasjon på dette og for tidlig å si om barna kan spille en vesentlig rolle i smittespredningen, eller ei.

Smitteoppsporingen i Norge har avdekket fire sannsynlige tilfeller av smitte fra barn. Alle fire er i alderen 12–15 år. De øvrige 406 kjente smittekildene i Norge er voksne, skriver FHI.

«Ut fra den foreliggende dokumentasjonen ser det ut til at smittede barn ikke utgjør en vesentlig smittekilde, men det er for tidlig på trekke noen konklusjon da bildet kan endre seg når vi får mer omfattende data fra smitteoppsporing», heter det.

Stengte skoler

FHI er også blitt bedt om å svare ut eventuelle målbare effekter av skolestengninger/barnehagestengninger under covid-19-epidemien.

Instituttet har ikke funnet dokumentasjon på dette.

Skoler og barnehager landet rundt har nå vært stengt i halvannen uke. Sverige har ennå ikke stengt skoler og barnehager.

På spørsmål om FHIs siste gjennomgang kan bli avgjørende for norske myndigheters vurdering om å holde skoler og barnehager stengt eller ikke, svarer Grødeland:

- Selv om barn ikke blir alvorlig syke, kan de være effektive smittespredere. Det er to veldig forskjellige ting, og barn har vært undervurdert som smittekilde fordi de i særlig grad ikke har hatt alvorlig sykdom. Det er også relativt vanskelig å holde barn unna risikoatferd, sier forskeren ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin.

- Ukjent farvann

Grødeland sier man foreløpig vet lite om hvorfor barn er mindre rammet.

- En hypotese er at barn har ulik distribusjon av reseptorer som viruset kan bindes til sammenliknet med voksne. Det kan gjøre at viruset er begrenset til opptak i øvre luftveier, som vil gi mindre alvorlig sykdom. En annen hypotese er at de tidligere ikke har hatt samme eksponering mot andre coronavirus, som vil kunne forstyrre immunresponsen, sier eksperten og fortsetter:

- Det er mindre forståelig fra et immunologisk synspunkt, fordi man da skulle sett større gradvis utvikling. Når man kommer i tenåra, har de fleste blitt utsatt for forkjølelse en rekke ganger. Det gjelder også blant ni- og tiåringer, sier hun.

Grødeland sier det ennå er for tidlig å si om de inngripende tiltakene gjennomført av norske myndigheter har hatt en effekt.

- Viruset har en inkubasjonstid på 14 dager, så i løpet av de neste to ukene vil man kunne si mer om det. Det er vanskelig å si hvordan det hadde vært uten tiltak. Etter hvert må man sammenlikne med andre land som har satt i gang tiltak seinere eller annerledes. Det vil danne grunnlag for en vurdering, men akkurat nå beveger vi oss i ukjent farvann, sier hun.

Hele Norges coronakart