Ny rapport: Stor og rask nedgang

Mandag publiserte Folkehelseinstituttet en rapport hvor de skriver at de nasjonale nedstengingene i mars og november 2020 medførte rask og betydelig nedgang i både planlagt aktivitet og hasteinnleggelser i sykehus.

OPPMERKSOM: Helsedirektør Bjørn Guldvog tror at det framover er viktig å være oppmerksom på at mennesker kan ha fått forsinket hjelp under pandemien. Foto: Torstein Be / NTB
OPPMERKSOM: Helsedirektør Bjørn Guldvog tror at det framover er viktig å være oppmerksom på at mennesker kan ha fått forsinket hjelp under pandemien. Foto: Torstein Be / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Foreløpig mener FHI at det er lite som tyder på at aktivitetsnedgangen har ført til store konsekvenser for folkehelsen, men mener at det må tas flere grep for å følge det opp.

- Jeg synes at rapporten ga en innsiktsfull vurdering av det arbeidet som har blitt gjort i helsetjenesten, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

- Vi har vært kjent med at planlagt aktivitet har blitt utsatt under pandemien, og at en del har vært urolige for å møte opp til timene sine med tanke på risikoen som var forbundet med det. Men nå har helseforetakene i svært stor grad kommet à jour, så vi fikk ikke det store etterslepet som vi risikerte å få.

De fleste sykdommer tar ikke pause selv om det er pandemi, skriver FHI, og forklarer at et uventet fall i helsetjenestebruk kan bety at noen pasienter ikke får nødvendig diagnostikk når de trenger det, eller at det oppstår nye sykdomstilfeller som kunne ha vært forebygget.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

Sykdomsgrupper

I rapporten trekkes tre sykdomsgrupper fram: Psykiatri, hjerte- og karsykdom og kreft.

Alvorlig psykisk syke hadde redusert bruk av tjenester i 2020 sammenliknet med i 2019. Når det gjelder hjerte- og karsykdommer, ble det registrert en markant nedgang i antallet pasienter med hjerteinfarkt, hjerteflimmer og hjertesvikt gjennom 2020. Dette var også den sykdomsgruppen som sammen med lungesykdommer opplevde størst prosentvis reduksjon i nye henvisninger.

For øvrig advarte amerikanske forskere nylig om en mulig økning i forekomsten av hjerte- og karsykdommer som følge av pandemien.

- Det er vanskelig å forutse hva som vil skje framover, men vi har sett en liten nedgang i forekomsten av hjerte- og karsykdommer, så det er ikke utenkelig at vi vil returnere til situasjonen som vi hadde før pandemien, nå som livssituasjonen normaliseres for de aller fleste, sier Guldvog.

- Jeg tror at det er viktig at vi nå er oppmerksomme på at det kan være mennesker som av ulike årsaker har fått forsinket hjelp, og at det derfor er spesielt viktig å være tilgjengelig i denne fasen.

Videre opplyses det i rapporten at kreftbehandlingen ble normalisert sommeren 2020, i tillegg til at en del av etterslepet knyttet til nydiagnostiserte krefttilfeller ble tatt igjen i løpet av 2020, etter at det i starten av pandemien ble registrert en vesentlig reduksjon.

Grepene

FHI mener at det framover er behov for bedre oversikt over hvilke pasientgrupper som har blitt særlig påvirket, for eksempel undersøke om endringene har slått ut forskjellig i ulike sosioøkonomiske grupper. FHI etterlyser også mer kunnskap om arbeidsbelastning hos helsepersonell, og hvor stor strøm av ulike pasienter man kan ha før det fører til redusert behandlingskvalitet nasjonalt.

Tidligere har Dagbladet blitt fortalt at det har vært særlig belastning på jordmødre og intensivsykepleiere under pandemien.

- Mange ansatte i spesialhelsetjenesten og helsearbeidere i kommunene har gjort en formidabel jobb, i en periode hvor mange har opplevd en veldig krevende arbeidssituasjon, sier Guldvog og fortsetter:

- Jeg synes at helsemyndighetene har grunn til å takke for det flotte arbeidet som har blitt lagt ned, og videre må vi forsikre oss om at kommunene og helseforetakene har gode planer for helsearbeiderne i tida framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer