Ny rapport til angrep på britenes krig i Irak

Storbritannia kritiseres i Irak-rapport.

KONTROVERSIELL KRIG: Her læres irakiske sikkerhetsstyrker opp av det amerikanske militæret.  Foto: Paul Hansen Kod: 3000  COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
KONTROVERSIELL KRIG: Her læres irakiske sikkerhetsstyrker opp av det amerikanske militæret. Foto: Paul Hansen Kod: 3000 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Storbritannia valgte å delta i et militært angrep mot Irak selv om fredeligere alternativer ikke var blitt vurdert, ifølge rapporten.

- Storbritannia valgte å delta i invasjonen av Irak før man hadde utelukket fredelige alternativer for nedrustning. Militær handling var på det tidspunktet ikke siste utvei, sa granskningskommisjonens leder John Chilcot da han tirsdag la fram rapporten, som det har tatt sju år å fullføre.

- Overså advarsler

Chilcot fastslår at regjeringen lot være å ta hensyn til de mange advarslene som ble gitt i forkant av den USA-ledede invasjonen.

- Til tross for eksplisitte advarsler var konsekvensene av invasjonen undervurdert. Planleggingen og forberedelsene for et Irak etter Saddam Hussein var helt utilstrekkelige, sier Chilcot.

Han mener britiske embetsfolk burde visst at det både var risiko for interne konflikter mellom Iraks ulike folkegrupper og generell ustabilitet etter Saddam Husseins fall, så vel som for økt aktivitet fra al-Qaida.

- Langt fra suksess

I rapporten fastslås det at den britiske innsatsen i de fire provinsene sør i Irak «langt fra endte med suksess».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer