Ny rapport: Uloba skylder ansatte 80 millioner kroner

Oslo kommune krever at alle Uloba-assistenter får etterbetalt - ikke bare de fra Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Dagbladet avslørte at Uloba brøt arbeidsmiljøloven og ikke fulgte overtidsreglene, påla Oslo kommune Uloba å etterbetale manglende overtid til alle sine assistenter.

Fredag kveld sendte Uloba ut en pressemelding hvor de skrev at de etterbetaler 16,6 millioner til deres ansatte i Oslo. Gjennomsnittsutbetalingen har vært mellom 8 000 og 10 000 kroner, skriver Uloba.

- Skylder 80,2 millioner Nå kommer det fram at Uloba kan skylde langt mer penger. I et utkast til en rapport av konsulentselskapet BDO fra 4. september står det at det totalt «er beregnet ca. 80,25 millioner kroner i skyldig overtidsgodtgjørelse. Vi har ingen informasjon om hvor mye som per dags dato er utbetalt».

Det er Oslo kommune som har bestilt rapporten, men det er Uloba som er pålagt å betale for arbeidet.

Uloba
er en såkalt BPA-bedrift (borgerstyrt personlig assistanse) som er eid og drevet av de funksjonshemmede selv. Med over 6000 ansatte assistenter og 1100 andelseiere har bedriften blitt en gigant.

- Det er en beregning som er foretatt av Oslo kommune, og som Oslo kommune selv må svare for, sier kommunikasjonsansvarlig i Uloba, Hans Hjellemo, til Dagbladet.

- Alle skal få betalt - Fra Oslo kommune har det vært en forutsetning at samtlige assistenter i hele Norge skal få etterbetalt. Ikke bare assistenter i Oslo, sier Gunnar Wedde, som er avdelingsdirektør for konserninnkjøp i Utviklings- og kompetanseetaten ved Oslo kommune.

I et brev sendt Wedde sendte til Uloba 30. september skriver han: «Vi hadde en avtale etter møte 16. januar 2013 om at dere skulle etterbetale til samtlige ansatte, ikke bare de som jobbet mot Oslo kommune. Jeg opplever at din e-post og brevet etterlater en usikkerhet om dette. Vil dere etterbetale til samtlige ansatte slik vi avtalte?».

Dagbladet har ikke funnet noe svar til brevet, men i Ulobas pressemelding sist fredag skrev Uloba at  assistenter fra resten av landet kan ha krav på å få etterbetalt manglende overtid, «men Uloba mener at assistentene må selv gjøre rede for sine krav».

«Det vil være alt for tid - og ressurskrevende om Uloba selv skal identifisere og utbetale pengene til antatt flere tusen assistenter», står det i pressemeldingen.

Vil ikke ha kontroll av andre kommuner I et brev fra Ulobas advokat Rasmus Asbjørnsen til Oslo kommune 26. september i år bestrider de at Oslo kommune har noe rettslig grunnlag for å følge opp avtaler kommunen selv ikke er part i.

«Det betyr at Uloba slik saken nå står ikke ser noen grunn til å gi en nærmere redegjørelse for hvilke forpliktelser Uloba har overfor andre kommuner eller assistenter i andre kommuner», skriver advokaten.

Asbjørnsen reagerer videre på at Oslo kommune har bedt konsulentselskapet BDO om å foreta stikkprøvekontroll av om assistenter i andre kommuner enn Oslo har mottatt for lite overtidsbetalt, eller om det er gjennomført etterbetaling til assistenter som eventuelt har mottatt for lite overtidsbetalt.

Dagbladet fredag 1. juli 2011.
Dagbladet fredag 1. juli 2011. Vis mer