Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny rapport: I dagens samfunn vil det ta 170 år før menn og kvinner er likestilte

Men Norden får skryt.

LIKESTILLING: Skal vi tro rapporten fra World Economic Forum, kan det ta 170 år før vi oppnår full likestilling på verdensbasis. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
LIKESTILLING: Skal vi tro rapporten fra World Economic Forum, kan det ta 170 år før vi oppnår full likestilling på verdensbasis. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Det blir vanskeligere å være kvinne», skriver Washington Post.

Bakgrunnen formuleringa, er en rykende fersk rapport fra World Economic Forum der de har sett på likestillingen mellom menn og kvinner i 142 forskjellige land.

Dersom utviklinga fortsetter som i dag, sier forfatterne av rapporten at det vil ta 170 år før man oppnår full likestilling.

Lavere lønn

Det er gjort målinger av fire ulike parametere; utdanning, helse, deltakelse i politikk og i økonomien.

De gode nyhetene nyhetene er at menn og kvinner på verdensbasis nå har nesten lik utdanning, og nesten like god helse. Verre blir det når man ser på politisk deltakelse. I over halvparten av landene som har blitt undersøkt, har stoda blitt verre det siste året.

Rapporten trekker fram at menn bare gjør 34 prosent av det ulønnede arbeidet kvinner gjør, og at kvinner på verdensbasis tilbringer 30 prosent mer tid med ulønna arbeid.

Dette gir dem mindre tid til å tjene penger og videreutvikle seg innenfor sine yrker.

I tillegg pekes det på at kvinnedominerte yrker har en tendens til å være lavere lønnet enn yrker som domineres av menn.

Skryt til Norden

Selv om rapporten tegner et rimelig dystert bilde av tingenes tilstand, er det likevel lyspunkter. I enkelte regioner vil man oppnå full likestilling langt raskere, og Norden ligger lengst frem av alle.

Norge rangeres som det tredje beste landet totalt, men dette er likevel en tilbakegang fra andreplassen for ti år siden.

Rwanda får også skryt som det landet i verden med størst andel kvinner i folkevalgte stillinger, mens for eksempel USA ligger på 45. plass.

Forfatterne av rapporten, Till Alexander Leopold, Vesselina Ratsjeva og Saadia Zahidi, understreker også at her er ingenting hugget i stein.

- Ingen av disse anslagene er å regne som en fasit. De skal i stedet sees på som en refleksjon av tilstanden og framgangen i de ulike landene, og fungere som inspirasjon for å gjøre denne enda bedre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling